România are un nou Cod Civil care a intrat în vigoare de la 1 octombrie

01 Octombrie 2011 / Ora: 16:56
Tag-uri: Noul Cod civil, Roomânia
Iti place acest articol?  
 

România are, după 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat în vigoare din 1 octombrie, ministrul Justiţiei declarând că aceasta este o lege a libertăţii, a egalităţii, gândită pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de cooperare, decât de dispută şi confruntare.

Noul Cod Civil înlocuieşte vechiul Cod din 1864, adoptat în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi având ca principală sursă de inspiraţie codul francez din 1804.


Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, cu ocazia intrării în vigoare a noului Cod Civil, că este o lege a libertăţii, a egalităţii, construită cu grija de a aşeza părţile pe aceeaşi treaptă atunci când îşi exprimă voinţele şi acordă consimţământul.

"Este o lege a libertăţii. Instituţiile reformate sau cele noi au la bază principiul fundamental al libertăţii de voinţă. Este un Cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a întreprinde, de a dobândi sau a ceda, libertatea de a aşeza familia pe o bază convenabilă ambilor soţi", a spus Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiţiei a mai spus că acesta este un Cod care invită la întreprindere, facere, construcţie, cooperare, la tranzacţie, negociere şi conciliere.

"Este un Cod gândit pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de creaţie şi cooperare, decât de dispută şi confruntare. Este un Cod gândit pentru o Românie lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului Euroasiatic", a adăugat Predoiu.

STIRI SIMILARE >>

Traian Basescu scapa de dosarul Flota - DNA l-a clasat definitiv
Recensământ 2011: Declararea CNP-ului nu este obligatorie
ANALIZĂ: Liceele cu medii mici la admitere, rezultate foarte slabe şi la bacalaureat
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-21 21:28:27','6710','34.229.131.116')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata