Manifestări organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

23 Octombrie 2012 / Ora: 06:59
Tag-uri: Manifestări, pelerinaj, Sfântul Dimitrie cel Nou
Iti place acest articol?  
 

Sărbătoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (sărbătorit anual la 26 octombrie), ale cărui Sfinte Moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă de secole un ales popas duhovnicesc pentru credincioşii din Bucureşti şi pentru numeroşi pelerini din întreaga ţară.

Cu ocazia Sf Dimitrie cel Nou Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, în perioada 24-30 octombrie 2012, o serie de manifestări incluse în calendarul evenimentelor din 2012 - Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Miercuri, de la ora 10,00, Preafericitul va sfinţi şi inaugura Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie, construit de Arhiepiscopia Bucureştilor în parteneriat cu Ambasada Elveţiei, Primăria Sectorului 2 şi Fundaţia Hilfsverein Nymphenburg (Germania) în incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc.

După oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Moaştele Sfântului Dimitrie de la Catedrala Patriarhală prin bulevardul Regina Maria până la baza Colinei Patriarhiei, iar de la catedrala Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti se va desfăşura procesiunea cu racla Moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pe Calea Şerban Vodă şi strada Bibescu Vodă până la baza Colinei Patriarhiei.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră pentru momentul întâmpinării moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse, pentru prima dată la Bucureşti, de o delegaţie a Bisericii Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa.

În continuare, moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi aşezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de cler şi credincioşi până în ziua de vineri, 30 octombrie. În aceeaşi zi va avea loc sfinţirea şi inaugurarea Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

Joi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina şi ale Sfinţilor Ocrotitori ai Catedralei patriarhale, iar vineri Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, PF Daniel va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, pe podiumul din incinta Patriarhiei Române. Începând cu orele 18,00, în Aula Magna Teoctist va avea loc etapa finală a celei de a cincea ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească, ''Lăudaţi pe Domnul''.

Duminică, de la ora 12,00, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod în care vor fi prezentate în sinteză şi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural şi mediatic organizate de eparhiile din ţară şi străinătate. În cursul după-amiezii vor fi sfinţite Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim şi Centrul Naţional de Pregătire Profesională Dumitru Stăniloae al Patriarhiei Române.

Luni, 29 octombrie, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în Catedrala Patriarhală şi va fi urmată de un Te Deum pentru deschiderea Şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, care va avea loc la Reşedinţa patriarhală.

Delegaţia Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, se va întoarce în Grecia plecând de la Catedrala Patriarhală în dimineaţa zilei de marţi, 30 octombrie.

STIRI SIMILARE >>

Circulaţie fără restricţii pe toate drumurile naţionale
Laura Codruța Kovesi, un nou mandat la DNA
Nouă persoane dintre cele 12 reţinute în dosarul reţetelor false au fost arestate
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-21 07:49:11','15865','34.204.200.74')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata