Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă sâmbătă în România

14 Aprilie 2012 / Ora: 11:03
Tag-uri: Ierusalim, lumina sfântă
Iti place acest articol?  
 

Delegaţia Patriarhiei Române condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul, va aduce Lumina Sfântă sâmbătă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24,00) de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" în seara zilei de 14 aprilie 2012, în jurul orelor 18,30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor.

De la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", avionul special va duce Lumina Sfântă la Suceava, Cluj-Napoca, Satu Mare şi pentru clerul şi credincioşii din nordul ţării. Reprezentanţii eparhiilor Patriarhiei Române din nordul ţării sunt aşteptaţi la aeroporturile din Suceava (în jurul orelor 19,30), Cluj-Napoca (în jurul orelor 20,30) şi Satu Mare (în jurul orelor 21,30).

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30-14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Diodorus, fost Patriarh al Ierusalimului între anii 1981 şi 2000, mărturisea că, de obicei, minunea se întâmpla imediat după ce termina de spus rugăciunile.

Lucrurile se petrec după un ritual minuţios respectat. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nici o bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel.

Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor - romano-catolici, ortodocşi, armeni.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. Potrivit mărturiilor credincioşilor, cei prezenţi nu se ard cu această lumină.

STIRI SIMILARE >>

Cod Galben de caniculă şi disconfort termic până joi, în 21 de judeţe şi Bucureşti
O bacterie din carnea de pui amenință Europa
Parcul Herastrau va purta numele "Parcul regele Mihai I"
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-02 14:26:12','11456','3.236.98.25')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata