Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat

05 August 2012 / Ora: 18:00
Tag-uri: Bucegi, incendiu
Iti place acest articol?  
 

Incendiul izbucnit în 15 iulie într-o zonă protejată din Masivul Bucegi, care fusese lichidat aproape în întregime în ultima săptămână, s-a reactivat, sâmbătă şi duminică fumul putând fi văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei.

Potrivit maiorului Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, incendiul, care a continuat să se manifeste subteran, a răbufnit în două focare de mici dimensiuni.

Reprezentantul ISU Prahova a precizat că sâmbătă şi duminică patru pompieri şi patru reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Prahova au intervenit şi au lichidat cele două focare care s-au reactivat, echipajele retrăgându-se din zonă.

Duminică după-amiază incendiul nu mai era vizibil, însă specialiştii spun că este posibil să mai existe focare mocnite.

Un incendiu a izbucnit, în 15 iulie, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, însă ulterior incendiul s-a extins, astfel încât suprafaţa afectată ajunsese la aproximativ 1.500 metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă.

Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 - sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Începând cu 23 iulie, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a intervenit, timp de trei zile, aruncând câteva tone cu apă ambalată în saci, în încercarea de a răci zona de incendiu şi de a evita propagarea acestuia. Totodată, pompierii, silvicultorii, salvamontiştii şi jandarmii montani ajutaţi de voluntari au format o fâşie de protecţie în jurul zonei afectate de incendiu, fâşie realizată prin defrişarea vegetaţiei şi săparea unui şanţ care să împiedice extindere flăcărilor.

În ultima săptămână focul a continuat să ardă mocnit, incendiul afectând vegetaţia de la sol, fără a fi vizibil până sâmbătă.

 

STIRI SIMILARE >>

CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase
Radiaţiile de la Fukushima pot provoca mutaţii genetice
Universitatile vor putea lua in considerare si notele obtinute de candidati in timpul liceului
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-09 21:12:38','14135','34.239.167.74')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata