Creşteri ale debitelor pe unele râuri din sudul, centrul şi estul ţării, în următoarele 24 de ore

21 Mai 2012 / Ora: 11:11
Tag-uri: averitzare, debit crescut, Olt, râuri
Iti place acest articol?  
 

Hidrologii estimează că, în următoarele 24 de ore, sunt posibile creşteri ale debitelor pe unele râuri mici din sudul, centrul şi estul ţării din cauza precipitaţiilor cu caracter de aversă prognozate, în timp ce pe Dunăre cotele vor alterna pe anumite sectoare.

Astfel, debitele au fost în creştere pe afluenţii Oltului inferior şi pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeş, Ialomiţa, Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Buzău, Bârlad, Jijia şi pe unele râuri din Dobrogea.

De asemenea, pe râurile Suceava, Moldova, Bistriţa, Siret şi Prut debitele au fost staţionare, iar pe celelalte râuri în scădere.

La ora actuală, debitele se situează sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 0.40-0.90, mai mari (peste 1.00) pe râurile: Crasna, Barcău, Crişuri, unii afluenţi ai Oltului, Ialomiţa, Prahova, Putna şi pe cursurile superioare ale Trotuşului şi Buzăului.

În cazul râului Bârlad la s.h.Negreşti (450+80)-judeţul Vaslui, debitul este peste Cota de atenţie. De asemenea, tot peste Cota de atenţie se situează râurile la staţiile hidrometrice: Iosei-Iosăşel (150+17) - judeţul Arad, Olteţ- Nistoreşti (110+2) - judeţul Gorj, Sălătrucel-Berislăveşti (90+28) - judeţul Vâlcea, Prahova-Adâncata (250+6) - judeţul Ialomiţa, Casimcea-Casimcea (150+96) - judeţul Tulcea, Casimcea-Cheia (150+70) - judeţul Constanţa, Crasna-Vineţeşti (340+1) - judeţul Vaslui, Bahlueţ-Târgu Frumos (100+46) şi Măgura-Cârjoaia (130+28) - jueţul Iaşi.

Prognoza specialiştilor relevă faptul că debitele apelor vor fi în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor Argeş, Ialomiţa, Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Buzău, Bârlad, Jijia şi cursul inferior al Prahovei, unde vor fi în creştere datorită propagării.

În plus, pe râul Topolog la s.h. Saraiu (400+28) - judeţul Constanţa, debitul este la Cota de inundaţie, fiind, totodată, posibile creşteri de debite pe unele râuri mici din sudul, centrul şi estul ţării, din cauza precipitaţiilor cu caracter de aversă prognozate. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atenţie.

În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost, în ultimele 24 de ore, de 6.400 mc/s, sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).

Pentru perioada următoare, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia-Calafat, dar în creştere pe sectorul Bechet-Tulcea.

În prezent, se află în vigoare avertizarea de Cod Galben privind producerea de scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale Cotelor de atenţie în bazinele hidrografice ale râurilor Ialomiţa, Bârlad şi Bahlui. Avertizarea expiră luni la ora 12.00.

STIRI SIMILARE >>

Iaşi: Un student a fost agresat în tramvai de doi controlori
Aberatia zilei: Jos labele de pe Gazeta Matematica!
Avertisment al Centrului Antidrog
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-21 06:45:46','12342','34.204.200.74')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata