Banca Mondială: Femeile din România sunt plătite în medie cu 10% mai puţin decât bărbatii

19 Septembrie 2011 / Ora: 09:17
Tag-uri: bărbaţi, Banca Mondială, femeile din România, salarii
Iti place acest articol?  
 

Femeile din România sunt plătite în medie cu 10% mai puţin comparativ cu bărbaţii pentru joburi similare şi pentru acelaşi nivel de instruire, însă diferenţa este mai redusă faţă de cea înregistrată în regiune, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM).

"În medie, o femeie câştigă la nivelul regiunii 80 de cenţi pentru fiecare dolar cu care bărbatul este remunerat. În România, diferenţa este de 90 de cenţi la dolar", a spus într-o videoconferinţă cu jurnaliştii Carolina Sanchez Paramo, senior economist la Banca Mondială.

Ea a arătat că în România, dar şi în regiune, femeile sunt angajate cu precădere în sectorul serviciilor, ceea ce se traduce în remuneraţii mai mici decât cele ale bărbaţilor.

"Este o problemă, în sensul că există femei cu studii foarte bune, însă cifrele arată că ele lucrează în domenii în care educaţia primită nu este suficient remunerată", a afirmat reprezentantul instituţiei.

Pe de altă parte, femeile remunerate corespunzător cu nivelul de pregătire profesională nu au o voce destul de puternică în politică, în societate, a afirmat Ana Revenga, director în Banca Mondială.

"Trebuie să ne întoarcem la rolul femeii în casă şi la constrângerile de timp. Au mai puţin timp să participe pe piaţa muncii sau în politică şi nu au la fel de multe conexiuni precum bărbaţii. Există, de asemenea, convingerea că nu sunt buni lideri politici", a spus Revenga.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, care va fi făcut public integral în luna octombrie, la nivel mondial femeile reprezintă 40% din piaţa muncii, 43% din forţa de muncă în agricultură şi peste 50% din numărul total de studenţi.

Raportul arată că în ultimii 25 de ani s-a înregistrat un progres semnificativ la nivel global în reducerea diferenţelor între sexe în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi piaţa muncii. Cu toate acestea, există zone în care disparităţile sunt evidente, iar eliminarea barierelor ar aduce beneficii economiilor din ţările respective.
STIRI SIMILARE >>

Cod Galben de ninsori abundente, viscol şi polei pentru întreaga ţară
Ministerul Justiției a publicat numele celor care au vizitat arhiva SIPA
Poliţiştii au dat aproximativ 800 de sancţiuni contravenţionale şoferilor de taxi
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Buzau: Cum sa blochezi dezvoltarea economica la margine de oras
Sindicaliştii din căile ferate manifestează în faţa Ministerului Transporturilor
Sindicaliştii de la Dacia protestează în faţa Guvernului
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-12-12 17:52:04','6472','18.205.60.226')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata