CEDO: România condamnată după 20 de ani de la o manifestaţie

25 Aprilie 2012 / Ora: 08:05
Tag-uri: CEDO, manifestaţie, România
Iti place acest articol?  
 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991.

Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă.

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul guvernului, care era încercuit de manifestanţi.

Cererea soţului Auricăi Crăiniceanu şi a părinţilor lui Andrei Frumuşanu a fost remisă CEDO în martie 2004.

Curtea de la Strasbourg deplânge faptul că, 'după 20 de ani de la producerea faptelor şi în pofida interesului public de a-i cunoaşte pe responsabili /.../, ancheta şi procedura penală încă nu s-au terminat', care aminteşte că România a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului în 1994.

Judecătorii CEDO relevă numeroase 'lacune' în anchetă şi menţionează că aceasta a fost încredinţată unor 'procurori militari /.../ supuşi principiului subordonării conform ierarhiei militare', în condiţiile în care 'acuzaţii se numărau între cei mai înalţi responsabili ai armatei aflaţi încă în funcţie'.

Fără a subestima complexitatea cazului, CEDO 'consideră că doar contextul general socio-politic al perioadei în cauză nu poate justifica nici durata anchetei, nici modul în care a fost desfăşurată aceasta în tot acest interval'.

În consecinţă, România va trebui să acorde câte 30.000 de euro apropiaţilor fiecăreia dintre cele două victime, cu titlul de daune morale. Totodată, fiecare parte poate solicita reexaminarea deciziei în faţa instanţei supreme a CEDO, Marea Cameră.

STIRI SIMILARE >>

Buletinele electronice nu mai apar de la 1 iulie
2.700 de angajaţi japonezi au fost obligaţi să se tundă toţi la fel
Restrictii de trafic, miercuri si joi in Bucuresti, de Ziua Americii
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare
Comisia Iordache a adoptat raportul de modificare a Codului Penal
CCR amana dezbaterea pe completurile specializate pana dupa ultimul termen din procesul lui Dragnea
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-05 23:11:15','11720','35.173.48.53')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata