Hărţile detaliate ale poluării atmosferice din UE

27 Mai 2011 / Ora: 09:21
Tag-uri: hartă poluare, poluare, UE
Iti place acest articol?  
 

Noile hărţi online publicate joi de Comisia Europeană şi de Agenţia Europeană de Mediu, în strânsă cooperare cu Centrul Comun de Cercetare (serviciul ştiinţific intern al Comisiei), permit pentru prima dată cetăţenilor să localizeze principalele surse difuze de poluare atmosferică, precum transporturile şi aviaţia.

Noul set cuprinzător de 32 de hărţi le permite europenilor să localizeze sursele de poluanţi, la o scară de 5 km pe 5 km. Hărţile conţin detalii privind oxizii de azot (NOX), oxizii de sulf (SOX), monoxidul de carbon (CO), amoniacul (NH3) şi pulberile în suspensie (PM10).

Deşi datele privind calitatea aerului sunt puse la dispoziţia publicului atât de furnizorii de date europeni, cât şi de cei naţionali1, aceste date nu oferă informaţii cu privire la diversele surse de poluare. Noile hărţi atrag atenţia asupra emisiilor locale de poluanţi atmosferici şi le permit cetăţenilor să vizualizeze în detaliu zona în care locuiesc. În plus, experţii în calitatea aerului pot utiliza datele în cadrul activităţii de modelare, analizând astfel consecinţele emisiilor locale asupra mediului.

Hărţile referitoare la distribuţia spaţială indică, de exemplu, existenţa unor mari focare de emisii de amoniac (NH3) provenind din agricultură pe valea râului PO (Italia), în Bretania (Franţa) şi în ţările Benelux. Nivelurile ridicate ale emisiilor de amoniac sunt nocive pentru mediu, contribuind la acidificarea şi la eutrofizarea solului şi a apelor dulci.

De asemenea, hărţile indică nivelurile emisiilor de NOX şi de PM10 generate de transportul rutier în marile zone urbane şi de-a lungul principalelor reţele rutiere. În oraşe, transportul rutier, în special, contribuie semnificativ la creşterea nivelurilor de PM10 în aerul pe care-l respirăm.

Pentru a consulta hărţile, accesaţi pagina web http://prtr.ec.europa.eu/DiffuseSourcesAir.aspx

STIRI SIMILARE >>

Sute de locuri de muncă în Europa pentru români
Au fost publicate modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat din 2012
Tudorel Toader: Extrădarea Elenei Udrea este posibilă și fără un tratat bilateral în acest sens cu Costa Rica
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Modificarea Codului Fiscal, pusă pentru a treia oară pe ordinea de zi a Guvernului
Demisie din PNL, după 27 de ani
Victor Ponta, atac la Klaus Iohannis
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-02-21 16:41:15','4245','3.229.118.253')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata