Antilopa arabă a fost salvată de la dispariţie

16 Iunie 2011 / Ora: 16:19
Tag-uri: antilopa, antilopa arabă
Iti place acest articol?  
 

Atilopa arabă regală (Oryx leucoryx), care a fost vânată până aproape a dispărut, are acum un viitor mai bun, potrivit ultimelor date publicate în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate a IUCN - Red List of Threatened Species.

Populaţia de antilope arabe a ajuns acum la 1.000 de exemplare.

"Salvarea antilopei arabe de la extincţie este un lucru deosebit de important şi un adevărat succes al eforturilor de conservare, pe care sperăm să îl repetăm şi în ceea ce priveşte alte specii ameninţate", a declarat Razan Khalifa Al Mubarak, director general al Agenţiei pentru Mediu din Abu Dhabi.

Antilopa arabă, o specie care trăieşte doar în peninsula arabică, este cunoscută de localnici drept Al Maha. Se crede că ultimul exemplar sălbatic a fost împuşcat în 1972. Anul acesta, datorită împerecherilor reuşite în captivitate şi eforturilor de re-introducere a speciei, antilopa arabă a fost listată drept specie vulnerabilă în Lista Roşie, de la specie ameninţată. Aceasta este pentru prima oară când o specie catalogată drept dispărută în sălbăticie, reuşeşte să îşi revină atât de bine.

Deşi ea a avut noroc, alte specii nu trăiesc momente prea plăcute. Din cele 19 specii de amfibieni adăugate pe Lista Roşie anul acesta, opt sunt clasificate drept critic ameninţate, inclusiv Atelopus patazensis, o specie de broască arlechin din Peru şi Dendrotriton chujorum, o salamandră pitică din Guatemala. Amfibienii rămân grupul cu riscul cel mai mare de dispariţie, cu 41% din specii ameninţate. Cauzele principale sunt pierderea habitatului, poluarea, bolile şi speciile invazive.

În cazul reptilelor endemice din Noua Caledonie, care au fost clasificate pentru prima oară, 67% din speciile din acest grup, pentru care există suficiente informaţii, sunt ameninţate cu dispariţia.

"Cheia pentru oprirea crizei extincţiei este înlăturarea principalelor ameninţări asupra speciilor şi mediului înconjurător. Doar după aceea, viitorul lor va fi unul sigur. Lista Roşie a IUCN le furnizează persoanelor care iau decizii o bază incredibilă de date, nu doar despre statusul de conservare a speciilor, ci şi despre ameninţări şi acţiunile necesare", a spue Simon Stuart, preşedintele comisiei pentru Supravieţuirea Speciilor de la IUCN.

O altă specie ameninţată, nou clasificată, este tarsierul lui Wallace (Tarsius wallacei). Primata a fost descoperită în 2010 şi trăieşte doar în două zone mici din Sulawesi, Indonezia. Faţă de vărul său, tarsierul din insula Siau, adăugat şi el pe Lista Roşie şi clasificat drept critic ameninţat, despre tarsierul lui Wallace nu există multe informaţii.Din cele 248 specii de homari, 35% sunt clasificaţi la "Lipsă de informaţii", incusluv homarul caraibean spinos (Panulirus argus). Peste 1,2 miliarde de oameni depinde de speciile marine pentru mâncare şi asigurarea traiului, aşa că obţinerea de informaţii despre ele este esenţială.

Pierderea biodiversităţii este una din cele mai mari crize ale lumii, din prezent, foarte multe specii fiind critic ameninţate cu dispariţia. Estimările Listei Roşii arată că dispariţia lor are loc de 100-1.000 de ori mai repede decât în mod normal. Cauzele sunt nenumărate: de la distrugerea habitatului, schimbările climatice, comerţul ilegal cu animale,la răspândirea speciilor invazive.

STIRI SIMILARE >>

Evaluarea Naţională s-a încheiat astăzi cu proba la matematică
Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa lase copiii nevaccinati la scoala
Explozie la un bloc din Berceni: şapte persoane au fost rănite
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Modificarea Codului Fiscal, pusă pentru a treia oară pe ordinea de zi a Guvernului
Demisie din PNL, după 27 de ani
Victor Ponta, atac la Klaus Iohannis
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-22 09:21:21','4668','54.211.135.32')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata