Reuters, despre alegerile locale: Românii au transmis un mesaj clar că s-au săturat de austeritate

11 Iunie 2012 / Ora: 06:55
Tag-uri: alegerile locale, austeritate, mesaj clar, Reuters, Sorin Oprescu
Iti place acest articol?  
 

Românii au acordat noului guvern de stânga al primului ministru Victor Ponta un sprijin puternic în alegerile locale de duminică, transmiţând un mesaj clar că s-au săturat de austeritate, comentează Reuters.

Alianţa Uniunea Social Liberală /USL/ a lui Ponta a obţinut până la 65 la sută din voturi în unele zone şi peste 50 la sută în unele oraşe mari, au arătat exit-pollurile după primul test electoral după ce a venit la putere luna trecută, pe un val de nemulţumiri provocate de măsurile de austeritate în a doua cea mai săracă economie a UE. Rezultatele pregătesc drumul USL pentru a câştiga majoritatea în alegerile parlamentare din toamna acestui an, comentează Reuters.

USL a răsturnat Partidul Democrat Liberal /PDL/ de centru-dreapta după un vot de neîncredere în parlament luna trecută, aminteşte Reuters. Ea a promis restabilirea salariilor şi reducerea unor impozite, în timp ce suportă un acord de ajutor cu Fondul Monetar Internaţional.

PDL a tăiat salariile din sectorul public şi a crescut TVA în 2010 ca parte a unui program de austeritate. Partidul a fost atât de grav discreditat încât s-a luptat pentru al doilea loc înaintea populistului Dan Diaconescu, al cărui nou partid vrea reduceri fiscale majore, notează Reuters.

În majoritatea zonelor, PDL s-a târât cu mult în urma USL - cu doar 13-30 la sută în Bucureşti -, dar era încă înaintea partidului lui Diaconescu.

Alianţa USL a lui Ponta câştigă poziţiile puternice de primar într-un rând de oraşe mari, inclusiv Bucureşti, ceea ce o va putea ajuta să-şi construiască sprijinul înaintea alegerilor parlamentare, aşteptate în luna noiembrie. "Am votat pentru cine cred eu că ar putea fi politicieni cinstiţi şi harnici", a afirmat, citată de Reuters, Mariana Stoiculescu, o profesoară în vârstă de 58 de ani, într-o secţie de votare din capitala Bucureşti. "Vrem salarii mai bune, servicii mai bune şi o viaţă mai bună pentru copiii noştri", a adăugat ea.

USL este dominată de PSD, moştenitorul reformat al comuniştilor români de dinainte de 1989, dar include de asemenea centrişti şi cu vederi de dreapta într-o largă coaliţie despre care mulţi analişti afirmă că ar putea suferi grave tensiuni acum când este la putere.

Optsprezece candidaţi au intrat în cursa pentru primărie la Bucureşti şi actualul primar sprijinit de USL Sorin Oprescu urmează să fie reales înaintea candidatului PDL Silviu Prigoană.

Cei mai mulţi dintre candidaţi au promis să abordeze o problemă cronică a oraşului, câinii fără stăpân. Există până la 40.000 de maidanezi pe străzile Bucureştiului, o problemă exacerbată d fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu care a forţat mii de oameni să se mute la bloc unde nu mai puteau să aibă grijă de animale.

Fostul prim-ministru Emil Boc, care a aplicat din 2010 reducerile de austeritate şi creşterile de taxe, ar putea deveni primar al Clujului, în Transilvania, fieful său, şi exit-pollurile îl arătau cot la cot cu candidatul USL în ceea ce era de departe cel mai puternic indiciu al PDL.

Biroul Electoral Central ar putea comunica rezultatele finale încă de luni. (C.V.)

STIRI SIMILARE >>

Sorin Oprescu, reales în funcţia de primar al Bucureştiului
Gabriela Vrînceanu Firea va candida pentru Colegiul 1 Senat din partea PSD Ilfov
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, audiat la DNA
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Cine sunt jurnaliştii care au refuzat invitaţia lui Iohannis la dezbaterea de la BCU
Contradezbaterea Vioricăi Dăncilă, astăzi de la ora 18
PSD renunță la restructurarea Guvernului și propune miniștri interimari
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-27 08:32:14','12840','3.95.139.100')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata