Raport MCV: DNA şi-a menţinut tendinţa pozitivă în anchetarea corupţiei la nivel înalt

18 Februarie 2011 / Ora: 13:51
Tag-uri:
Iti place acest articol?  
 

România a făcut câţiva paşi importanţi de la ultimul raport al Comisiei Europene pentru a ameliora ritmul proceselor judiciare prin adoptarea şi implementare ''Legii micii reforme'' şi prin amendarea Legii privind Curtea Constituţională, aşa cum a recomandat CE, relevă raportul intermediar privind justiţia din România, adoptat şi prezentat vineri la Bruxelles de executivul UE.

''România a continuat, de asemenea, pregătirile pentru implementarea noului cadru legislativ în legislaţia civilă şi penală prin lansarea unei evaluări de impact asupra noilor coduri şi prin progrese în legislaţia de implementare. În acelaşi timp, România a pregătit şi propuneri pentru a închide instanţele şi birourile de procuratură neviabile şi pentru a realoca personalul din aceste locaţii. În plus, România a elaborat propuneri pentru a consolida recrutarea şi pregătirea iniţială a magistraţilor'', se arată în documentul CE.

În ultimele şase luni, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a menţinut tendinţa pozitivă în investigarea corupţiei la nivel înalt. În timpul acestei perioade, s-a putut observa o creştere a numărului condamnărilor non-definitive şi a sentinţelor disuasive şi a fost lansată o evaluare independentă a impactului ultimelor două strategii anticorupţie. Totuşi, cazurile de corupţie la nivel înalt în instanţe au progresat puţin de la ultima evaluare a CE.

Raportul intermediar al CE reţine faptul că procurorii DNA au realizat anchete penale în cazul poliţiei de frontieră şi vămilor, care au avut ca rezultat ''o operaţiune pe scară largă la frontiere în luna februarie, care au dus la numeroase arestări''. ''Este foarte important ca resurse umane să fie furnizate cu privire la poziţiile vacantate, simultan cu continuarea procedurilor judiciare adecvate'', menţionează raportul CE.

Documentul mai arată că au fost trimişi în instanţă, printre alţii, trei foşti miniştri, doi foşti secretari de stat şi un număr de magistraţi. În aceeaşi perioadă, Parlamentul român a votat împotriva percheziţionării unui computer personal în cazul unei anchete în desfăşurare contra unui fost ministru acuzat de corupţie. De aceea, procuratura va trebui să folosească toate probele disponibile în acest caz. Într-un alt caz de acuzaţii de corupţie împotriva aceleiaşi persoane, Parlamentul a votat contra autorizării unei investigaţii.
STIRI SIMILARE >>

Victor Ponta: Întâlnirea cu Băsescu va clarifica faptul că şedinţele de guvern nu se ţin la Cotroceni
Cel mai conştiincios parlamentar român este neamţ
Victor Ponta se va întâlni cu preşedintele PE şi comisarul European pentru Politică Regională
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Cine sunt jurnaliştii care au refuzat invitaţia lui Iohannis la dezbaterea de la BCU
Contradezbaterea Vioricăi Dăncilă, astăzi de la ora 18
PSD renunță la restructurarea Guvernului și propune miniștri interimari
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-05 10:53:25','2183','3.236.126.69')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata