Ministerul Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi, probabil, Autorita

08 Iulie 2011 / Ora: 09:01
Tag-uri:
Iti place acest articol?  
 

Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

"Noul minister va coordona ACIS şi, probabil, Autoritatea de Audit, dar nu şi autorităţile de management, care au proiecte în derulare. Nu poţi schimba regulile în timpul jocului", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale, la finalul reuniunii comitetului interministerial privind absorbţia fondurilor EU, şedinţă condusă de premierul Emil Boc.

Ministerul va fi totodată abilitat să reprezinte toate instituţiile guvernamentale în faţa Comisiei Europene în problematica fondurilor europene.

"Noul minister va reprezenta pe toată lumea la Bruxelles în ceea ce priveşte fondurile UE", au arătat sursele.

Potrivit acestora, ministerul va fi condus de o persoană cu rang de ministru, dar nu neapărat cu "portofoliu plin", care nu a fost încă stabilită.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a fost trecută, în primăvara acestui an, din subordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene. Autoritatea îndeplineşte rolul de coordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE.

Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi este singura autoritate naţională competentă să efectueze audit public extern pentru fondurile nerambursabile de preaderare acordate României de Uniunea Europeană prin programele PHARE, ISPA şi SAPARD, pentru fondurile structurale şi de coeziune, pentru Fondul European de Garantare în Agricultură, pentru Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru Fondul European pentru Pescuit, precum şi pentru fondurile acordate în perioada postaderare.

Autoritatea de Audit este un organism independent din punct de vedere operaţional faţă de Curtea de Conturi şi faţă de celelalte autorităţi responsabile cu gestionarea şi implementarea fondurilor comunitare nerambursabile.

Surse politice au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea avută, joi, la Palatul Victoria.

"Este însă o procedură de durată, fiind necesar şi avizul Parlamentului", au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sârbu şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european al României.

Marian Sârbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, în timpul întâlnirii dintre şeful statului şi premier.


STIRI SIMILARE >>

Victor Ponta a anunţat că preşedintele Traian Băsescu va participa la Consiliul European
Franţa a blocat adoptarea unui raport tehnic privind aderarea României la Schengen
Referendum local privind înfiinţarea Tinutului Secuiesc, în 2012
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Cine sunt jurnaliştii care au refuzat invitaţia lui Iohannis la dezbaterea de la BCU
Contradezbaterea Vioricăi Dăncilă, astăzi de la ora 18
PSD renunță la restructurarea Guvernului și propune miniștri interimari
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-03 15:57:11','5146','3.236.126.69')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata