Măsuri speciale privind eliberarea cărţilor de identitate, în contextul referendumului

26 Iulie 2012 / Ora: 16:25
Tag-uri: buletin, MAI, referendum
Iti place acest articol?  
 

Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor au luat mai multe măsuri care să faciliteze obţinerea, în mod operativ, a cărţilor de identitate de către persoanele care vor să participe la referendum, dar nu deţin documente valabile, se arată într-un comunicat al MAI.

De asemenea, au fost intensificate activităţile de actualizare a bazelor de date cu toate informaţiile privind modificările intervenite în statutul civil al persoanelor (schimbări de nume, decese etc.), domiciliul sau reşedinţa acestora, pierderea/redobândirea drepturilor electorale şi corectării tuturor erorilor din bazele de date.

Potrivit MAI, a fost modificat programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate, astfel: program extins în săptămâna premergătoare desfăşurării referendumului: 8,00-16,00, sâmbătă, şi 8,00-22,00, duminică.

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că dreptul de vot se exercită de cetăţenii români care au împlinit 18 ani sau împlinesc această vârstă pe 29 iulie.

Conform statisticilor realizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), 623 de persoane împlinesc vârsta de 18 ani în ziua referendumului.

Conform unei hotărâri a Biroului Electoral Central, la referendumul pentru demiterea preşedintelui României cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza următoarelor documente: în ţară, numai pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate, cu excepţia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar; în străinătate, pe baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului.

Potrivit dispoziţiilor legale, nu pot vota persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale (interzicerea drepturilor prevăzute la art. 64 alin. (1) lit. a) prima teză), debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie.

Din statisticile realizate de DEPABD a rezultat că, la nivelul întregii ţări, 22.606 persoane nu au drept de vot, acestea nefiind incluse în copiile de pe listele electorale permanente.

MAI a mediatizat reglementările referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru eliberarea actelor de identitate, precum şi modificarea programul de lucru în această perioadă.

Sâmbătă şi duminică, Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP) vine în sprijinul cetăţenilor români care doresc să-şi exercite dreptul la vot în cadrul referendumului prin asigurarea unor grupe operative la nivelul serviciilor publice comunitare judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

Rolul grupelor operative este de a facilita eliberarea paşapoartelor simple temporare, la solicitarea cetăţenilor, în timp util. În acest sens, pentru situaţiile în care cetăţenii români aflaţi în străinătate se adresează misiunilor diplomatice pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare, DGP asigură suport tehnic pentru funcţionarea aplicaţiei, astfel încât fluxul tehnologic să funcţioneze la standarde optime.

STIRI SIMILARE >>

Viitorul vicepremier si ministru al Culturii si-a trecut in CV limba romana ca o limba straina
Daniel Dăianu, numit consilier de stat pe probleme economice
Traian Băsescu: Bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Cine sunt jurnaliştii care au refuzat invitaţia lui Iohannis la dezbaterea de la BCU
Contradezbaterea Vioricăi Dăncilă, astăzi de la ora 18
PSD renunță la restructurarea Guvernului și propune miniștri interimari
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-23 10:32:30','13923','3.233.219.101')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata