Guvernul a aprobat proiectul de ratificare privind mecanismul de stabilitate în zona euro

02 Noiembrie 2011 / Ora: 19:35
Tag-uri: Mecanismul European de Stabilitate, ratificare Guvern, zona euro
Iti place acest articol?  
 

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

Decizia Consiliului European din 25 martie trebuie să fie supusă ratificării de toate statele membre ale UE.

Pe fondul crizei economice actuale din UE, România a susţinut crearea mecanismului european de stabilitate şi implicit modificarea limitată a Tratatului în vederea asigurării stabilităţii zonei euro. România va contribui la Mecanismul European de Stabilitate (MES) după ce va adera la zona euro.

În vederea mobilizării fondurilor necesare, MES va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.

Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16-17 decembrie 2010.

MES va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.

Principalele caracteristici ale MES se referă la statutul său de instituţie financiară internaţională, stabilită printr-un tratat între statele membre din zona euro, guvernată de dreptul public internaţional.

Având calitatea de instituţie financiară internaţională şi un mandat pe termen nedeterminat, statele furnizoare de asistenţă nu vor mai fi puse în situaţia de a contabiliza ca datorie garanţiile mobilizate pentru statele în dificultate, aşa cum se întâmplă în prezent în cazul EFSF, a menţionat sursa citată.

Proiectul de lege urmează să fie înaintat Parlamentului, pentru adoptare.

STIRI SIMILARE >>

Comisia pentru industrii a respins cererea preşedintelui Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea ANRE
Ministrul Muncii se spala pe maini de proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari
Victor Ponta a anunţat noii miniştri la Educaţie şi Cultură: Ecaterina Andronescu şi Puiu Haşotti
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Comisarul Corina Crețu, atac dur la Guvernul PSD
O noua gafa a premierului Dancila
Ambasadorul SUA: Schimbarile din Justitie ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2018-10-17 08:58:50','7543','54.80.188.87')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata