Guvern: CE observă oficial că Băsescu şi PDL sunt răspunzători de presiuni la adresa CCR

11 August 2012 / Ora: 13:00
Tag-uri: CCR, CE, Guvern, Jose Manuel Barroso, PDL, presiuni, Traian Băsescu
Iti place acest articol?  
 

Pentru prima dată Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Băsescu şi PDL pot fi făcuţi răspunzători pentru presiuni la adresa Curţii Constituţionale, iar scrisoarea transmisă premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, conţine un mesaj echilibrat adresat de fapt tuturor actorilor politici din România.


"Mesajul domnului Barroso vine practic în continuarea şi totodată completarea apelului pe care premierul României, dl. Victor Ponta, l-a lansat de curând tuturor celor implicaţi în rezolvarea crizei politice. Este vorba despre un îndemn la raţiune, respect reciproc, respect pentru deciziile Curţii Constituţionale, abţinere de a prejudeca decizii ale instituţiilor în drept" se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Biroul de presă al Guvernului.
Referitor la măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituţională "este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete", iar listele solicitate de Curte sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, precizează sursa citată care adaugă că verificarea acestora se face în termenul stabilit de Curte. "Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curţii (31 august a.c.) pentru a primi listele şi nu există niciun indiciu care să infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituţională. Guvernul României reia apelul adresat tuturor forţelor politice să se abţină de la exercitarea oricărei presiuni asupra Curţii Constituţionale şi să înceteze cu ameninţările la adresa funcţionarilor publici şi a autorităţilor administraţiei publice locale. În egală măsură, Guvernul îşi reafirmă angajamentul de a răspunde întocmai şi la timp tuturor solicitărilor venite fie din partea Curţii Constituţionale, fie a partenerilor europeni ai României", relevă comunicatul citat.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat vineri îngrijorarea profundă privind evoluţiile recente din România legate de validarea de către Curtea Constituţională a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, precizând într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta că este crucial ca Guvernul să transmită fără întârziere CCR listele electorale relevante.
Barroso precizează că este extrem de important ca în acest context Curtea Constituţională să fie lăsată să-şi clarifice ea însăşi poziţia în cazul în care consideră acest lucru necesar, "iar toate celelalte părţi ar trebui să se abţină de la a face propriile interpretări".

Oficialul european şi-a exprimat de asemenea preocuparea profundă şi faţă de "intensificarea diviziunilor dintre diverşii actori politici din România şi a tonului discursului politic" afişat de partide. Barroso a subliniat că prin intermediul premierului Victor Ponta face apel la toate forţele politice din România, din Guvern şi din opoziţie, "să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze atenţia extrem de ferm pe nevoia urgentă de revenire la stabilitate".

În aceeaşi scrisoare, Jose Manuel Barroso a exprimat îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile de presiune şi intimidare a judecătorilor Curţii Constituţionale, care au fost supuse atenţiei executivului UE. "Este esenţial ca astfel de acuzaţii să fie aduse imediat în faţa autorităţilor competente şi investigate în detaliu, astfel încât orice încercare de a pune presiune asupra Curţii să fie imediat eliminată, în linie cu angajamentul Guvernului României de a garanta că toate părţile se abţin de la declaraţii sau de la alt tip de intervenţii menite a submina sau influenţa procesul judiciar, inclusiv prin a acţiona împotriva oricărei încălcări a acestui angajament", se menţionează în document. (C.V.)

STIRI SIMILARE >>

Jose Manuel Barroso cere Guvernului să trimită rapid numărul de alegători la CCR
CCR: Guvernul e îndreptăţit să retragă sumele alocate iniţial
Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia din Senat
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Cine sunt jurnaliştii care au refuzat invitaţia lui Iohannis la dezbaterea de la BCU
Contradezbaterea Vioricăi Dăncilă, astăzi de la ora 18
PSD renunță la restructurarea Guvernului și propune miniștri interimari
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-05-31 02:42:25','14275','34.204.193.85')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata