Ziua Sfântului Valentin

14 Februarie 2012 / Ora: 09:41
Tag-uri: sfantul valentin
Iti place acest articol?  
 

Bucurându-se de cea mai mare audienţă în Statele Unite ale Americii şi adoptată mai târziu de europeni, 14 februarie, Ziua îndrăgostiţilor, este celebrată în epoca modernă sub denumirea de Ziua Sfântului Valentin.

La baza acestei sărbători stau multe legende. Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270.

Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor şi soţiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare 'valentine'. În timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii, care obişnuia să-l viziteze în timpul detenţiei. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o 'De la al tău Valentin', expresie care se foloseşte şi astăzi.

Istoricii afirmă că Festivalul îndrăgostiţilor în sens laic, oficiat la 14 februarie, datează din secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea au apărut primele însemne ale sărbătoririi imprimate pe hârtie şi, tot la sfârşitul aceluiaşi secol, Shakespeare aduce numele de Valentin în actualitatea timpului, numind astfel personajul său din 'Doi tineri din Verona', care simboliza fidelitatea, buna credinţă şi dragostea, neîntinate nici de răul din jur, nici de situaţii potrivnice.

Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul între timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite şi s-a răspândit odată cu obiceiul de a trimite felicitări de 14 februarie celor pe care îi iubim. După război, sub influenţa modului de viaţă american, obiceiul a fost treptat adoptat de europeni, mai întâi în ţările vestice şi după 1990 şi în România. Americanii au început trimiterea de 'valentine' scrise de mână la începutul anului 1700. În 1840, Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă. Potrivit Greeting Card Association, de Ziua Sfântului Valentin se trimit în jur de un miliard de felicitări, cea mai mare parte fiind expediate de femei.

STIRI SIMILARE >>

Astăzi este sărbătorită Boboteaza
HOROSCOPUL ZILEI-14 Decembrie
Replică dulce, în mărime naturală, a eroului principal din filmul din "50 Shades of Grey"
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Google şi Youtube opresc afişarea publicităţii pe tema referendumului irlandez privind avortul
Care este țara cea mai fericită din lume
„Amețișoarele” - mărțișoarele pentru ger, cu pălincă de 53 de grade, care fac senzație la Cluj
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-06 04:46:59','10019','3.236.108.61')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata