Bolnavii de cancer pot fi ajutaţi de meditaţie

03 Martie 2012 / Ora: 09:45
Tag-uri: bolnavi cancer, meditaţie
Iti place acest articol?  
 

Un program "importat" din Statele Unite este tot mai des utilizat în Europa pentru tratarea anxietăţii şi a depresiei şi tot mai mulţi medici îl propun pacienţilor care suferă de diverse tipuri de cancer.Vindecarea în prezenţa "conştiinţei depline". Termenul poate să îi facă pe mulţi să zâmbească. Cu toate acestea, este vorba de o abordare terapeutică de acum recunoscută şi tot mai mult practicată în lumea întreagă începând din anii '80. Un studiu american recent a evaluat această tehnică pe femeile suferind de cancer mamar. Obiectivul cercetătorilor a fost de a observa impactul acestei tehnici asupra mai multor parametri fiziologici şi psihologici care indică nivelul stresului. Nu este primul studiu de acest tip, întrucât literatura ştiinţifică devine tot mai consistentă atunci când este vorba de această terapie şi de măsurarea efectului ei asupra anxietăţii, a durerii sau a depresiei, inclusiv în cazul pacienţilor suferind de cancer.

Tehnica se bazează pe meditaţie, inspirată în special de filosofia budistă şi asociată cu o serie de exerciţii fizice, precum yoga. Aproape 250 de spitale americane propun acest tip de program. Metoda este practicată şi în Franţa, dar de o manieră mult mai confidenţială. Doctorul Claude Penet, psihiatru la Châteauroux şi fondator al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Mindfulness-ului (conştiinţa deplină, n.r.), o foloseşte de mai mulţi ani pentru a trata depresiile cronice şi tulburările de anxietate şi, de curând, pe grupuri de pacienţi suferind de cancer. Această formă de terapie este practicată însă şi în spitale.

Medicul Christophe André este considerat "pionierul" acestei practici în Franţa, pe care a introdus-o la spitalul Sainte-Anne din Paris. "Pacienţii lucrează asupra respiraţiei lor, gândurilor lor, capacităţii lor de a se concentra dar se întreabă şi despre motivele care au declanşat revenirea bolii şi se gândesc la starea de spirit pe care o au în faţa bolii. Folosim meditaţia în slujba vindecării", a declarat Claude Penet. Asociaţia sa include de acum 70 de membri care exersează în Franţa, Belgia şi în Elveţia, inclusiv psihiatri, psihologi şi alţi profesionişti din domeniul medical. "Tehnica este interesantă", afirmă Sarah Dauchy, psihiatru şi preşedintă a Societăţii franceze de psiho-oncologie. "Ea este bine descrisă, bine încadrată şi bine practicată. Însă ea trebuie încă să fie validată prin studii riguroase, realizate pe grupuri mai mari de pacienţi şi pe grupuri de control active. Cele mai multe studii compară rezultatele obţinute prin implementarea acestui program cu rezultatele obţinute atunci când nu se face nimic. Însă, activităţi diverse pot avea beneficii asupra anxietăţii şi asupra stresului pacienţilor", a adăugat Sarah Dauchy

 

STIRI SIMILARE >>

Muzeul de ceară din Londra "i-a despărțit" pe Angelina Jolie și Brad Pitt
Cea mai mare seră de sticlă din lume
Trucuri Feng Shui care te ajută să scapi definitiv de kilogramele în plus
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Google şi Youtube opresc afişarea publicităţii pe tema referendumului irlandez privind avortul
Care este țara cea mai fericită din lume
„Amețișoarele” - mărțișoarele pentru ger, cu pălincă de 53 de grade, care fac senzație la Cluj
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-05 22:15:17','10452','35.173.48.53')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata