Primul tur al alegerilor legislative din Franţa, stânga favorită

10 Iunie 2012 / Ora: 08:51
Tag-uri: 2012, alegeri legislative, Franța
Iti place acest articol?  
 

Francezii votează duminică în primul tur al alegerilor legislative, în care stânga este favorită, la o lună de la preluarea puterii de către actualul preşedinte socialist, François Hollande.

Scrutinul se deschide la ora locală 08.00 (06.00 GMT) şi se va închide în marile oraşe la ora 20.00 (18.00 GMT). Circa 46 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 577 de deputaţi din viitoarea Adunarea Naţională.

Toate sondajele indică stânga ca mare favorită, dar miza este dacă Partidul Socialist şi aliaţii săi ecologişti vor obţine majoritatea absolută sau vor trebui să se alieze cu stânga radicală.

Noul şef al statului, François Hollande, a lansat un apel francezilor ca să-i ofere 'o largă majoritate, solidă şi coerentă,' pentru a-şi pune în aplicare promisiunile din campania electorală.

La rândul său, liderul formaţiunii de dreapta UMP, Jean-François Copé, a cerut 'să fie aleasă din primul tur o majoritate de dreapta în Adunarea Naţională pentru a împiedica ireparabilul, pentru a nu se spulbera ce a fost făcut'.

Anchetele de opinie indică acelaşi nivel al intenţiilor de vot, şi anume 31,5-32% pentru socialişti şi diverşi de stânga, 5-5,5% ecologişti, 7,5-8% stânga radicală, 1-1,5% extremă-stânga, iar pentru dreapta 33,5-35% şi pentru extremă-dreapta 15-16%.

Cheia scrutinului o va reprezenta gradul de mobilizare a electoratului, numai 60% dintre alegători fiind aşteptaţi la vot, în timp ce 80% au votat la prezidenţiale.

Rata participării va avea, de asemenea, un impact asupra influenţei Frontului Naţional (extremă-dreapta), după scorul obţinut de Marine Le Pen - 17,9% - în primul tur al prezidenţialelor.

Premierul Jean-Marc Ayrault, el însuşi candidat la Nantes, a avertizat că membrii guvernului care vor fi învinşi în alegeri vor trebui să demisioneze. Însă toţi cei 24 de miniştri candidaţi se prezintă în circumscripţii unde François Hollande a obţinut victoria.

Cel de-al doilea tur de scrutin al legislativelor se va desfăşura la 17 iunie.. (M.G.)

STIRI SIMILARE >>

Premierul turc a început o vizită de două zile în Iran
Coreea de Sud: Park Geun-hye își cere iertare și promite să coopereze în ancheta privind fapte de corupție
Marine Le Pen vrea să suspende imigrația legală în Franța
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Donald Trump se va întâlni cu Viktor Orban pe 13 mai
Marea Britanie organizeaza alegeri europarlamentare pe 23 mai
Juncker îşi face bilanţul mandatului în fruntea Comisiei Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-08-24 00:55:01','12825','34.236.38.146')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata