Joachim Gauck , noul preşedinte al Germaniei

18 Martie 2012 / Ora: 17:23
Tag-uri: Germania, Joachim Gauck, preşedinte
Iti place acest articol?  
 

Activistul pro-democraţie din fosta Germanie de Est Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a fost ales duminică cu largă majoritate, din primul tur de scrutin, în funcţia de preşedinte al Germaniei.

Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a declarat că Gauck, s-a bucurat de susţinerea majorităţii partidelor, obţinând 991 de voturi din cele 1.232 exprimate. El a adăugat că Beate Klarsfeld, candidata din partea formaţiunii de extremă stângă Die Linke şi singura contracandidată a lui Gauck, a obţinut 126 de voturi. Die Linke, care reuneşte mai ales nostalgici ai fostei RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a făcut din vânarea naziştilor motorul vieţii sale.

'Accept votul', a declarat solemn Gauck în faţa Adunării federale, la câteva minute după anunţarea rezultatelor. 'Aţi ales un preşedinte care nu poate să gândească fără ideea de libertate' în el, a adăugat noul şef al statului.

Noul şef al statului a fost ales de o adunare parlamentară specială, numită Adunarea federală, formată din 620 de deputaţi ai Bundestagului şi tot atâţia delegaţi ai celor 16 legislative regionale. Candidatura sa, fără etichetă politică, s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile creştin-democrate, Partidul Liberal, social-democraţi şi Verzii, fiind criticat doar de partidul stângii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina în fosta RDG.

Acest scrutin prezidenţial anticipat era necesar după demisia, în februarie, după numai 20 de luni de mandat, a fostului şef al statului, creştin-democratul Christian Wulff, grav afectat de un scandal de corupţie şi de acuzaţii de trafic de influenţă.

Deşi în Germania, funcţia de preşedinte este mai mult onorifică, titularul acestui post exercită o autoritate morală în ţară.

Gauck a devenit popular pentru revolta sa împotriva regimului comunist din fosta RDG, dar mai ales pentru activitatea pe care a depus-o după căderea Zidului Berlinului, ca prim custode al arhivelor Stasi, fosta poliţie politică a RDG

STIRI SIMILARE >>

Senatul american a aprobat cu o majoritate covarsitoare noi sanctiuni pentru Rusia
Zi importantă în Parlamentul britanic
Anglia a interzis vânzarea de țigări în supermaket
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Donald Trump se va întâlni cu Viktor Orban pe 13 mai
Marea Britanie organizeaza alegeri europarlamentare pe 23 mai
Juncker îşi face bilanţul mandatului în fruntea Comisiei Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-14 19:23:59','10809','3.85.214.125')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata