Grecia: O nouă zi de proteste, economia e blocată

20 Octombrie 2011 / Ora: 10:05
Tag-uri: Grecia, grevă generală
Iti place acest articol?  
 

Grecia se confruntă, joi, cu a doua zi de proteste masive, cel mai probabil însoțite de violențe, și o grevă care va paraliza practic fiecare sector al economiei, în condițiile în care parlamentarii trebuie să voteze pentru o nouă serie de măsuri de austeritate, necesare pentru o tranșă a împrumutului FMI ce va amâna falimentul țării.

Miercuri după-amiază și seara, la Atena au avut loc ciocniri dure între manifestanți și poliție, în condițiile în care peste 100.000 de oameni s-au strâns pe străzi pentru a protesta față de tăierile salariale și măririle de impozite cerute de UE și FMI.

Greva de 48 de ore, începută miercuri, va paraliza practic fiecare domeniu al economiei elene. Dacă controlorii de trafic aerian au făcut o pauză de 12 ore de la grevă, miercuri, pentru a permite zborurilor internaționale și naționale să fie reluate, ceilalți angajați sunt fermi pe poziții.

Funcționării publici, vânzătorii, muncitorii portuari, taximetriștii, avocații, profesorii, muncitorii din construcții și mulți alții continuă și joi acțiunea de protest.

Parlamentul trebuie să aprobe articolele legii austerității, după ce și-a dat aprobarea preliminară, miercuri târziu, cu 154 de voturi pentru și 141 împotrivă.

Votul de joi se va desfășura în condițiile în care manifestanții au promis că se vor strânge iar în fața Parlamentului, în Piața Syntagma, pentru a presa deputații să nu aprobe tăierile salariale și de pensii și concedierea temporară a 30.000 de funcționari publici.

Unii dintre miniștrii premierului Giorgios Papandreou au amenințat că nu vor vota unele din articolele legii, deși sunt conștienți că fără următoarea tranșă de bani Grecia mai poate plăti salariile și pensiile până pe 10 noiembrie, după care va fi nevoită să declare falimentul.

Ministrul de Finanțe, Evangelos Venizelos, a spus că deputații au de ales între o "situație dificilă și catastrofă". Liderii sindicali spun însă că medicamentele administrate de UE și FMI omoară pacientul. Nikos Anastasopoulos, liderul sindical pentru regiunea Atena, a avertizat: "Pur și simplu nu mai putem să îndurăm. Este disperare, mânie și amărăciune".

STIRI SIMILARE >>

Canada a legalizat consumul de marijuana in scop recreational
Ministrul grec de Finanţe s-a opus referendumului privind zona euro
Germania a închis dosarul EADS
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Donald Trump se va întâlni cu Viktor Orban pe 13 mai
Marea Britanie organizeaza alegeri europarlamentare pe 23 mai
Juncker îşi face bilanţul mandatului în fruntea Comisiei Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-05-27 15:20:15','7163','34.238.190.122')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata