Corpul magistraţilor spanioli a decis excluderea lui Baltasar Garzon

20 Februarie 2012 / Ora: 16:40
Tag-uri: spania
Iti place acest articol?  
 

Corpul magistraţilor din Spania (Consiliul General al Puterii Judecătoreşti, CGPJ) a decis luni, în şedinţa comisiei permanente, excluderea judecătorului Baltasar Garzon, potrivit sentinţei primite de acesta în urma deciziei Tribunalului Suprem, în dosarul ascultărilor ilegale ale conversaţiilor telefonice ale acuzaţilor din cadrul reţelei de corupţie Gürtel. Fostul magistrat al Audienţei Naţionale spaniole a fost condamnat la 11 ani de suspendare, cu imposibilitatea de a-şi mai exercita profesia.

Ratificarea expulzării lui Garzon din cadrul corpului magistraţilor va avea loc joi, când se va reuni plenul CGPJ. Acesta aminteşte, în nota făcută publică luni, că sentinţa dată lui Garzon de Tribunalul Suprem atrage după sine şi pierderea funcţiei şi onorurilor, pe lângă faptul că fostul judecător nu mai are voie să ocupe nicio funcţie cu sarcini jurisdicţionale. De luni, Baltasar Garzon nu mai este judecător al Audienţei Naţionale, şi nici nu va mai putea fi judecător în nicio instanţă, pe durata următorilor 11 ani. La expirarea acestei perioade, când va avea 67 de ani, el va putea solicita din nou CGPJ admiterea în corpul magistraţilor.

Deşi condamnarea înseamnă practic că nu va mai fi judecător, Baltasar Garzón poate exercita profesia de avocat şi continua să colaboreze cu diferite foruri internaţionale. Încă de când a fost suspendat, în urma dosarelor pe care le are pe rol, Garzon a lucrat la Curtea Penală Internaţională de la Haga, cu Organizaţia Statelor Americane, precum şi la Comitetul împotriva torturii din cadrul Consiliului Europei.

Recent, acelaşi Tribunal Suprem a decis clasarea dosarului în care judecătorul Baltasar Garzon era acuzat pentru luare de mită, primind 1,2 milioane de euro de la companii şi bănci pentru a-şi finanţa cursurile organizate în perioada când s-a aflat la Universitatea din New York, între 2005 şi 2006. Instanţa a decis clasarea dosarului întrucât faptele s-au prescris. Era al treilea dosar pe care îl avea pe rol fostul judecător al Audienţei Naţionale.

După ce a fost condamnat în cazul ascultărilor convorbirilor telefonice ale acuzaţilor din cadrul reţelei de corupţie Gürtel, Garzon aşteaptă sentinţa în dosarul presupusei tentative de a ancheta crimele dictaturii franchiste, în pofida legii amnistiei generale din 1977.

STIRI SIMILARE >>

Vot de încredere pentru premierul Greciei, Giorgios Papandreou, din partea Parlamentului
Noua Zeelandă îşi va retrage trupele din Afganistan în 2013
Revolte la Moscova în urma uciderii unui tânăr rus de către un imigrant
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Donald Trump se va întâlni cu Viktor Orban pe 13 mai
Marea Britanie organizeaza alegeri europarlamentare pe 23 mai
Juncker îşi face bilanţul mandatului în fruntea Comisiei Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-20 17:32:35','10159','54.162.151.77')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata