NATO încearcă să garanteze un viitor sigur Afganistanului după 2014

21 Mai 2012 / Ora: 08:08
Tag-uri: 2014, Afganistan, NATO, viitor
Iti place acest articol?  
 

Summitul NATO reuneşte luni ansamblul ţărilor care, de la Statele Unite la Luxemburg, au trimis soldaţi în Afganistan, pentru a discuta despre misiunile coaliţiei după 2014 şi repatrierea trupelor.

Aproximativ 50 de lideri vor lua loc în Centrul Congreselor din Chicago, alături de preşedintele american, Barack Obama, care a reafirmat duminică 'hotărârea' tuturor de 'a finaliza' misiunea, în pofida impopularităţii conflictului afgan.

Acest mesaj de unitate a fost însuşit duminică, fiecare din cei 28 de membri ai NATO căutând să diminueze impactul deciziei noului preşedinte francez, François Hollande, de a-şi retrage trupele combatante până la sfârşitul lui 2012, cu doi ani înainte de termenul fixat de NATO în 2010.

Generalul american John Allen, comandantul forţelor NATO din Afganistan (ISAF), a menţionat că această retragere nu va aduce după sine 'o deteriorare a securităţii' în regiunea Kapisa (est) aflată sub controlul francez.

Pe viitor, prioritatea NATO este să se asigure că va lăsa un Afganistan stabilizat, dacă este imposibil să fie prosper şi mai sigur, a cărui armată să poată preveni o eventuală revenire a talibanilor la putere.

În acest scop, aliaţii trebuie să se angajeze să continue misiunile de instruire şi consultanţă şi să garanteze nevoile de finanţare a forţelor de securitate la nivelul de 4,1 miliarde de dolari anual cu începere din 2015. Statele Unite vor contribui cu mai mult de jumătate din această sumă, iar Kabulul cu 500 de milioane de dolari, astfel încât 1,3 miliarde vor fi repartizate între celelalte ţări. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a arătat duminică încrezător că aceste obiective vor fi atinse.

Un alt punct sensibil îl reprezintă chestiunea redeschiderii drumurilor pakistaneze pentru convoaiele NATO, blocată din cauza taxelor impuse de Islamabad, considerate 'inacceptabile' de către Statele Unite.

Circa 50 de ţări sunt în momentul de faţă prezente în Afganistan, în cadrul trupelor ISAF, cu mijloace inegale. Din totalul de 130.000 de militari, 90.000 sunt americani, 9.500 britanici, 4.700 germani, în timp ce Mongolia, Tonga, Austria şi Luxemburgul au trimis numai câteva zeci de persoane. Unele ţări, cum ar fi Canada şi Olanda, nu mai au desfăşurate trupe combatante.

STIRI SIMILARE >>

Transporturile aeriene din Italia, afectate din cauza protestelor
Partidul lui Sarkozy, victorie categorică la alegerile locale din Franța
Alertă falsă de cutremur. Seismologii japonezi au panicat populaţia din cauza unei erori de sistem
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Diplomaţii americani au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi Venezuela
Fostul şef de campanie al lui Trump, condamnat la aproape 4 ani de închisoare
Pană de curent „record” în Venezuela
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-12-08 17:22:22','12333','35.170.81.210')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata