Primele alegeri post-Kadhafi în Libia

07 Iulie 2012 / Ora: 15:31
Tag-uri: alegeri, Libia, Tripoli
Iti place acest articol?  
 

Birourile de vot s-au deschis sâmbătă la ora locală 08.00 (06.00 GMT) în Libia, pentru alegerea primei adunări naţionale din era post-Gaddafi, într-un context de tensiuni şi violenţe, îndeosebi în estul ţării.

La Tripoli, alegătorii au făcut coadă la birourile de vot încă de la deschiderea acestora, la opt luni de la încheierea conflictului armat care a provocat căderea şi apoi moartea lui Muammar Gaddafi, care a condus ţara autoritar timp de peste patru decenii.

'Bucuria mea este de nedescris. Este o zi istorică', a declarat una dintre femeile care aşteptau sâmbătă dimineaţă la coada formată în faţa unei secţii de votare din centrul capitalei libiene.

Unii alegători au venit la vot cu drapelele negru, roşu şi verde ale revoluţiei, iar din moschei a răsunat cu putere strigătul 'Allah Akbar' (Dumnezeu e mare).

Birourile de vot vor rămâne deschise până la ore 20.00 (18.00 GMT), iar rezultatele preliminare ar urma să fie anunţate 'începând de luni sau de marţi', potrivit comisiei electorale.

Săptămâna a fost totuşi marcată de tensiuni în est, unde susţinătorii unei mai mari autonomii au cerut boicotarea votului şi au ameninţat să saboteze scrutinul pentru denunţarea repartizării locurilor în cadrul viitoarei adunări - 100 de locuri pentru vest, 60 pentru est şi 40 pentru sud.

Aceste tensiuni au culminat vineri cu uciderea unui funcţionar al Comisiei electorale într-un tir asupra unui elicopter care transporta material electoral în regiunea Haouari, la sud de Benghazi, principalul oraş din est. Totuşi, notează AFP, birourile de vot s-au deschis după orarul stabilit şi la Benghazi.

STIRI SIMILARE >>

7.000 de euro proveniţi din cerşetorie, cu destinaţia România, au fost confiscaţi în Irlanda
Marian Lupu, singurul candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova
Stewardesele din China, obligate de șefi să ia lecții de kung-fu pentru a se apăra de pasagerii furioși
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Criză în Zimbabwe
Africa de Sud: Cartea controversată despre sfârșitul vieții lui Mandela a fost retrasă de editură
Club de noapte închis din cauza unui remix interzis
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-08-23 16:17:17','13474','18.205.176.100')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata