NATO pune capăt misiunii sale în Libia la 31 octombrie

22 Octombrie 2011 / Ora: 09:10
Tag-uri: LIBIA, misiune, Muammar Gaddafi, NATO
Iti place acest articol?  
 

NATO va pune capăt operaţiunii sale militare în Libia la 31 octombrie, a anunţat vineri seara secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la o zi după moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Reprezentanţii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles au încheiat "un acord preliminar" pentru a pune capăt la 31 octombrie operaţiunii maritime şi aeriene, care a debutat la 31 martie, în Libia, a declarat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă.
Consiliul Alianţei se va reuni din nou la începutul săptămânii viitoare pentru a adopta formal această decizie.

"Până la 31 octombrie, vom supraveghea cu atenţie situaţia şi vom menţine posibilitatea de a răspunde la ameninţări împotriva civililor", a declarat Rasmussen.
Rasmussen nu a vrut să comenteze moartea lui Kadhafi. Acesta "nu a fost niciodată o ţintă a operaţiunii noastre", a precizat el.

"Sunt mândru de ceea ce am îndeplinit împreună cu partenerii noştri, între care mulţi din regiune", a precizat el.
După 31 octombrie, NATO "nu intenţionează să menţină forţe armate în zona Libiei", a precizat el. Acesta va fi un sfârşit "net", a adăugat el.

Reprezentanţii statelor membre NATO au luat această decizie după o lungă reuniune la sediul Alianţei din Bruxelles, în care au discutat despre oportunitatea încheierii operaţiunii militare din Libia, imediat după moartea lui Muammar Kadhafi şi eliberarea oraşului Sirt.

Încheierea operaţiunii maritime şi aeriene începute la 31 martie a fost "recomandată" Consiliului de şeful Comandamentului aliat, amiralul american James Stavridis.

Mai multe ţări participante, între care Franţa şi Marea Britanie, au pledat pentru prudenţă, cu menţinerea unei părţi a dispozitivului, pentru ca situaţia să se stabilizeze şi Consiliul Naţional de Tranziţie să fie în măsură să asigure securitatea pe tot teritoriul.

De la începutul intervenţiei, condusă de la o bază NATO din apropiere de Neapole (Italia), aparatele (avioane, elicoptere şi avioane fără pilot) Alianţei au efectuat peste 9.600 de misiuni "ofensive" dintr-un total de peste 26.000. Mai multe ţări arabe, precum Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, au participat la această misiune.

 

STIRI SIMILARE >>

Kremlinul anunta o vizita bilaterala a lui Barack Obama in Rusia
Victor Ponta vrea retragerea ambasadorului României la Damasc
Primarii din Grecia intră în grevă
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Criză în Zimbabwe
Africa de Sud: Cartea controversată despre sfârșitul vieții lui Mandela a fost retrasă de editură
Club de noapte închis din cauza unui remix interzis
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-02 12:19:24','7229','3.236.108.61')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata