NASA: Satelitul american s-a dezintegrat deasupra Pacificului

25 Septembrie 2011 / Ora: 11:13
Tag-uri: NASA, satelit american
Iti place acest articol?  
 

Satelitul american de 6,3 tone a intrat în atmosferă şi s-a dezintegrat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă deasupra Pacificului de Nord, la vest de Statele Unite, a informat NASA, fără a preciza cu exactitate unde au căzut resturile satelitului.

Sâmbătă dimineaţă, agenţia spaţială americană anunţase că satelitul a intrat în atmosferă deasupra Oceanului Pacific, în vestul Canadei. Satelitul s-a îndreptat spre Pământ între 23h23 (vineri) şi 01h09 (sâmbătă), ora Washingtonului, 03h23 - 05h09 GMT, sâmbătă.

Înainte de dezintegrarea satelitului, anunţată acum trei săptămâni, NASA a considerat că riscul că resturile acestuia să rănească pe cineva sau să provoace pagube la sol este foarte redus. Există un risc la 3.200 ca o persoană să fie atinsă, undeva în lume, de un rest al satelitului - ceea ce înseamnă că, pe planeta cu 7 miliarde de locuitori, nelocuită în proporţie de 90%, probabilitatea este de 0,03%, anunţase agenţia.

Satelitul avea mărimea unui autobuz mic şi NASA estimase că circa 20 de bucăţi cu greutatea cuprinsă între 1 kg ţi 158 kg ar putea rezistă după intrarea în atmosferă, răspândindu-se pe o distanţă de circa 750 km.

Agenţia a mai spus că obiecte de mărimi asemănătoare cu ale resturilor satelitului cad pe Pământ cam o dată pe an. În schimb, 'în fiecare zi intră în atmosferă resturi de diferite dimensiuni şi, în 50 de ani de istorie spaţială, nimeni n-a fost rănit de un rest căzut din spatiu', a spus un expert NASA.

Actualul satelit este cel mai mare al NASA care a intrat în atmosferă din 1979, când Skylab, de 90 de tone, a căzut în vestul Australiei.

UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care a costat 750 milioane de dolari, a fost plasat pe orbită în 1991 de navetă Discovery pentru studierea atmosferei superioare, în care se găsesc găurile în stratul de ozon.

A fost scos din funcţiune în 2005, când i s-a terminat carburantul. În cazul în care ar există răniţi sau pagube materiale în urmă căderii resturilor satelitului, Statele Unite ar urmă să acorde compensaţii victimelor, conform unei convenţii internaţionale încheiate în 1972.
STIRI SIMILARE >>

Google a lansat o aplicaţie care aminteşte utilizatorilor de aniversările prietenilor
Google l-a concediat pe angajatul care sustine ca femeile sunt biologic incapabile sa fie sefi in IT
Elev de 18 ani din Botosani, premiat de NASA pentru inventia mainii bionice
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume
A murit fizicianul Stephen Hawking
Apa care se mănâncă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-04-06 07:45:20','6589','18.207.130.162')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata