Japonezii au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente

11 Iunie 2012 / Ora: 08:35
Tag-uri: celule stem pluripotente, ficat, japonezi
Iti place acest articol?  
 

Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS),  experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de profesorul Hideki Taniguchi de la Universitatea din Yokohama (sud de Tokyo) a implantat celule iPS în capul unui şoarece pentru un aport sanguin abundent. Programate ca celule pentru ficat şi asociate cu alte tipuri de celule, acestea au dat naştere la un ficat uman de 5 mm, apt să genereze proteine şi să descompună medicamente, precizează cotidianul Yomiuri. Experimentul deschide calea producerii de organe artificiale, care ar putea suplini lipsa constantă de organe donate.

Celulele stem sunt prelevate adesea de la embrioni, procedeu pe care unii îl consideră imoral.Celulele iPS au fost create în laborator prin implantarea a patru tipuri de gene în celule de piele umană, pentru a le reprograma. Celulele pluripotente produse astfel au revenit aproape la stadiul embrionar (nediferenţiat) şi se pot dezvolta în orice ţesut.

Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi Japonia, au descoperit celulele stem pluripotente în 2006. Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări, care constituie o miză majoră. Rămân însă destule obstacole de depăşit, deoarece actuala metodă de creare de celule iPS - care recurge la retroviruşi pentru transportul genelor de reprogramare - poate activa gene care induc cancere. (C.V.)

STIRI SIMILARE >>

Microsoft spune "adio" browserului Internet Explorer 6
Un asteroid foarte mare va trece pe lângă Pământ pe 8 noiembrie
Atac cibernetic la CNAIR
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume
A murit fizicianul Stephen Hawking
Apa care se mănâncă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-02-21 16:46:32','12849','3.229.118.253')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata