Cel mai puternic laser din lume va fi construit in Romania

13 Iunie 2013 / Ora: 09:08
Tag-uri: cel mai mare laser din lume, fizica atomica, laser, magurele
Iti place acest articol?  
 

Vineri incepe la Magurele construirea celui mai mare laser din lume,la numai cativa kilometri de Bucureşti.

Acesta va fi amplasat pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii. Puterea laserelor va fi impresionanta, 10 milioane de miliarde de wati sau puterea echivalenta a 100.000 de miliarde de becuri de 100W. Potrivit specialistilor, puterea laserelor va fi atat de mare, incat ar putea duce, teoretic, la "mutarea materiei".

Potrivit specialistilor, trei au fost argumentele principale pentru implementarea acestui proiect european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) pe Platforma Măgurele.

Primul este traditia tehnico-stiintifica indelungata la Magurele, respectiv peste 60 de ani de fizica, al doilea se refera la existenta celei mai mari concentratii de institutii de cercetare din tara - Institutul de Fizică si Inginerie Nucleară (IFIN-HH), Institutul de Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR), Institutul de Fizica Materialelor (INFM), Institutul de Optoelectronica (INOE), Institutut de Fizica Pamantului (INFP) si Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, iar cel de-al treilea este acela ca Romania a fost a patra tara din lume care, la inceputul anilor '60, a realizat un laser, chiar la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele.

Citeste mai mult pe RTV.Net

STIRI SIMILARE >>

70 de site-uri, blocate în SUA
Se schimba Google.
Cometa Panstarrs, surprinsa intr-un cadru inedit
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume
A murit fizicianul Stephen Hawking
Apa care se mănâncă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-09-18 04:32:53','19100','35.172.100.232')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata