S&P: Austria ar putea fi incapabilă să susţină subsidiarele băncilor din Europa de Est

09 Noiembrie 2011 / Ora: 22:02
Tag-uri: Austria, bănci, Europa de Est, incapabilitate, S&P, susţinere
Iti place acest articol?  
 

Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a susţine subsidiarele din Europa de Est ale băncilor austriece, dacă instituţiile de credit apelează din nou la ajutorul statului, potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).

Băncile austriece, între care Erste şi Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori în Europa de Est, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

În România, Erste controlează BCR, în timp ce Raiffeisen şi Volksbank au operaţiuni sub brand propriu.

Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria-Bank International şi alte bănci au împrumutat, în total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor şi populaţiei în Europa de Est până la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor BRI. Suma nu include UniCredit Bank Austria, divizia pentru Europa Centrală şi de Est a băncii italiene UniCredit.

Băncile austriece au cele mai mari expuneri în regiune în Cehia, România şi Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale instituţiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro în iunie, potrivit băncii centrale, de circa patru ori PIB al Austriei.

Expunerea pe România totaliza 44,6 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie, fiind depăşită în regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari.

"Dacă ar avea loc o înrăutăţire foarte puternică a economiei mondiale, Europa de Est ar fi de asemenea lovită, iar întrebarea ar fi dacă statul austriac vrea să susţină băncile inclusiv subsidiarele străine şi dacă poate face acest lucru", a spus Markus Schmaus, analist la S&P.

Guvernul de la Viena a asigurat băncilor capital şi garanţii în v kaloare de 9 miliarde de euro în 2009-2010, fără să restricţioneze folosirea fondurilor la operaţiunile locale. Erste a primit 1,2 miliarde de euro, Raiffeisen 1,75 miliarde de euro, în timp ce Hypo a fost naţionalizată. Statul mai are încă 6 miliarde de euro pentru a susţine băncile, a anunţat în octombrie Ministerul Finanţelor.

S&P a retrogradat, miercuri, calificativul Austriei privind riscul sectorului bancar de la 2 la 3, pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă riscul minim iar 10 maxim.

STIRI SIMILARE >>

Franța creşte taxele pentru bogaţi şi companii
Românii cu proprietăţi în Franţa, Ungaria şi Moldova, verificaţi de Fisc
BNR a emis o monedă de 50 de bani necunoscută de majoritatea românilor
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Leul se prăbuşeşte: nou curs valutar record pentru euro
Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-03 16:06:52','7723','3.236.126.69')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata