Perspectivele economice ale României la şase luni au redevenit cele mai bune din Europa Centrală şi de Est

22 Iulie 2011 / Ora: 18:08
Tag-uri: perspective economice, România
Iti place acest articol?  
 

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a redevenit în iulie cele mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), în contextul înrăutăţirii mai reduse a aşteptărilor faţă de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW.

În iunie România a coborât pe poziţia a doua după aşteptările economice la şase luni, fiind devansată de Ungaria.

Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 4,6 puncte în cazul României, la 21,2 puncte. Ungaria a consemnat cel mai mare declin din regiune, de 20,4 puncte, la 14 puncte, şi a revenit astfel pe poziţia a doua. Doar pentru Turcia perspectivele s-au îmbunătăţit uşor, cu trei puncte, însă rămân cele mai slabe din regiune (-15 puncte).

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele aşteptărilor economice a pierdut 2,5 puncte, şi a coborât la -5 puncte, se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

În funcţie de situaţia economică actuală, România rămâne pe penultimul loc în regiune, în faţa Ungariei. Indicele aferent pentru România a pierdut 2,3 puncte şi a ajuns la 28,1 puncte, în timp ce pentru Ungaria a urcat cu 1,7 puncte, la -33,4 puncte.

În Europa Centrală şi de Est, situaţia economică a evoluat pozitiv, consideră analiştii, iar indicele care evaluează situaţia prezentă a crescut cu 8,2 puncte, la 12,9 puncte.

Aşteptările pentru Bursa de la Bucureşti s-au înrăutăţit în iulie, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, consemnând o scădere de 13,2 puncte, la 27,6 puncte. Bursa din România a urcat, însă, pe poziţia a doua în regiune, în funcţie de aşteptări, în contextul unui declin puternic al altor burse din regiune. Perspective mai bune are doar piaţa de capital din Turcia.

Indicele care măsoară aşteptările pentru evoluţia leului a avut cea mai bună îmbunătăţire din regiune, de 10,1 puncte, la 30,1 puncte. Estimări mai bune există, însă, pentru zlotul polonez şi coroana cehă.

La sondajul efectuat în intervalul 4-18 iulie au participat 74 de analişti. Sondajul include în regiunea Europei Centrale şi de Est Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.
STIRI SIMILARE >>

Leul, la un nou minim istoric în faţa euro
Isărescu: Stimularea consumului este o idee periculoasă
Producţia de vin a Franţei, la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Leul se prăbuşeşte: nou curs valutar record pentru euro
Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-02-25 01:08:17','5450','34.204.191.0')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata