Mario Draghi va fi următororul preşedinte al BCE

24 Iunie 2011 / Ora: 18:18
Tag-uri: BCE, Mario Draghi, preşedinte
Iti place acest articol?  
 

Liderii din Uniunea Europeană (UE) l-au numit vineri pe Mario Draghi ca succesor al lui Jean-Claude Trichet la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), iar Bini Smaghi, un alt reprezentat italian în Consiliul instituţiei, a acceptat să se retragă pentru a simplifica tranziţia.

Potrivit unui document provizoriu care cuprinde concluziile summit-ului UE de joi şi vineri de la Bruxelles, liderii UE "l-au desemnat pe Mario Draghi drept preşedinte al BCE de la 1 noiembrie 2011 până la 31 octombrie 2019".

Draghi, economist şi bancher în vârstă de 63 de ani, îl va înlocui pe francezul Trichet după opt ani de mandat.

Mai mulţi politicieni francezi s-au arătat îngrijoraţi în ultimele săptămâni cu privire la numirea lui Draghi, deoarece ar fi condus la prezenţa a doi oficiali italieni în Consiliul Executiv al BCE, Franţa rămânând fără reprezentant în acest for.

Lorenzo Bini Smaghi, celălalt italian din board-ul instituţiei, mai are doi ani de mandat, dar surse apropiate situaţiei afirmă că el a renunţat deja la post în favoarea unui candidat francez, pentru a simplifica tranziţia lui Draghi la preşedinţia BCE.

Premierul italian Silvio Berlusconi i-a promis în aprilie preşedintelui francez Nicolas Sarkozy că Italia va ceda scaunul lui Bini Smaghi în favoarea unui candidat francez, dacă Franţa îl va susţine pe Draghi ca preşedinte BCE. La acea dată însă Bini Smaghi afirma că nu are intenţia să se retragă din funcţie înainte de încheierea mandatului.
Surse apropiate discuţiilor au declarat vineri pentru Reuters că Bini Smaghi le-a dat asigurări, la summit, preşedintelui Consiliului UE Herman Van Rompuy şi lui Sarkozy că va renunţa la scaun în următoarele săptămâni.

Bini Smaghi ar putea fi desemnat guvernator al băncii centrale a Italiei.

Draghi, economist şi bancher reputat, a obţinut în ultimele luni susţinere largă în UE pentru ocuparea poziţiei de preşedinte al BCE, însă în primele etape ale procesului de desemnare au existat temeri legate de naţionalitatea sa şi de perioada în care a lucrat la banca americană de investiţii Goldman Sachs.

Draghi a afirmat, în faţa comitetului pentru finanţe din Parlamentul European, că rolul său la Goldman Sachs, unde a lucrat din 2002 până în 2005, nu a inclus tranzacţionarea de instrumente financiare, ci a implicat mai degrabă răspunderi de consiliere.


 
STIRI SIMILARE >>

Cantona a lansat revoluţia anti-bănci
Acordarea următoarei tranşe a împrumutului pentru Grecia, amânată până în octombrie
Programul Prima Casă nu va mai fi prelungit
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Critici pentru Guvern de la oficialii Băncii Centrale Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-20 17:21:13','4845','54.162.151.77')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata