Joi va fi prezentat planul de relansare a Oltchim

02 Octombrie 2012 / Ora: 09:53
Tag-uri: Oltchim, relansare
Iti place acest articol?  
 

Premierul Victor Ponta a declarat luni că a cerut ca abordarea faţă de Oltchim să fie complet schimbată, responsabilă, să arate cum s-a ajuns în această situaţie şi ce se va face în viitor.

"Vreau ca din această seară, şi am cerut ministrului Chiţoiu şi tuturor subordonaţilor săi, ca abordarea faţă de Oltchim să fie complet schimbată, o abordare responsabilă care să arate în primul rând cum s-a ajuns în această situaţie şi ce vom face de acum încolo", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a susţinut că, în perioada mai 2009 - 6 martie 2012, timp de doi ani şi jumătate - trei ani, nu s-a întreprins nimic pentru Oltchim, motiv pentru care în data de 6 martie s-a publicat în Buletinul Oficial al UE următoarea decizie: "Comisia a hotărât să închidă procedura oficială de investigare în ceea ce priveşte garanţia de stat notificată în favoarea Oltchim constatând că România şi-a retras notificarea şi nu va continua această măsură. Deci, practic, Guvernul care din mai 2009 până în martie 2012 nu a făcut absolut nimic pentru salvarea Oltchim, pentru restructurarea sa, pentru revenirea la o situaţie economică normală şi-a retras notificarea şi a anunţat CE că nu va continua să facă acest lucru". "În aceste condiţii (...) s-a organizat licitaţia, în condiţii pe care într-adevăr acum ne dăm seama şi le considerăm ca fiind de natură să faciliteze apariţia la licitaţie a unei persoane care, în mod clar şi astăzi s-a dovedit acest lucru, nu a avut niciun moment şi nu are capacitatea financiară şi dorinţa de a participa în mod efectiv la privatizarea combinatului Oltchim, ci evident interese politice şi interese de imagine, care însă s-au desfăşurat în detrimentul angajaţilor de la Oltchim, împotriva acestora, în detrimentul evident al intereselor statului român şi într-un mod în care în mod clar pot să-l cataloghez ca fiind şi ţinând într-adevăr de termenul de circ", a afirmat premierul.

Şeful Guvernului a precizat că Dan Diaconescu nu a respectat ce a promis în oferta depusă, şi anume că în următoarele zece zile de la adjudecarea licitaţiei să semneze contractul de privatizare, termen ce a expirat luni, că va plăti 45 de milioane de euro, suma pentru contravaloarea acţiunilor, "1,8 milioane euro, nu bani pentru salarii, ci 45 milioane euro, pe care Guvernul ar fi fost dispus să îi acorde ca împrumut de salvgardare pentru repornirea combinatului". "În oferta de cumpărare şi-a asumat obligaţia prezentării unui plan de afaceri pentru Oltchim în 48 de ore. Cele 48 de ore au expirat fără a fi prezent niciun plan de afaceri", a mai spus Victor Ponta.

Planul de relansare a Oltchim va fi prezentat joi şi va prevedea paşii următori privind combinatul vâlcean, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta. 'Miercuri, ministrul Chiţoiu (ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu n.r), şi ministrul Finanţelor, vor începe să discute oficial cu toţi creditorii principali, AVAS, Electrica şi cele trei bănci care sunt principalii creditori ai Oltchim: BCR, Banca Transilvania şi CEC. Împreună cu aceştia vom prezenta joi planul de relansare a Oltchim, care să prevadă foarte clar paşii necesari pentru un nou mod de management la Oltchim, pentru finanţarea repornirii producţiei, pentru perioada de timp în care se reia activitatea, plata salariilor restante şi pregătirea pentru o privatizare care o să aibă loc cel mai probabil în cursul anului 2013, în alte condiţii decât cele în care s-a desfăşurat în acest moment', a explicat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că Ministerul Economiei va solicita marţi în Consiliul de Administraţie al Oltchim numirea unui nou direct general şi al unei noi echipe manageriale, care să nu fie sub influenţa fostei conduceri a combinatului. 'Ministrul Economiei va solicita mâine dimineaţă în Consiliul de Administraţie la Oltchim numirea unui nou direct general şi a unei noi echipe manageriale care să nu fie sub influenţa fostei conduceri a domnului Roibu (n.r. - fostul director Oltchim, Constantin Roibu) şi să pună imediat stăpânire asupra documentelor societăţii, să înceapă, imediat practic, procedura de conducere a unei societăţi care în acest moment se află într-o derivă evidentă', a explicat premierul.
Şeful Guvernului a precizat că, tot miercuri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va prezenta stadiul anchetei sociale efectuate în legătură cu muncitorii de la Oltchim şi toţi cei eligibili vor primi ajutorul social de 1.400 lei.

STIRI SIMILARE >>

Ministerul Finanţelor împrumută azi un miliard de lei de la bănci
Compania Continental deschide o fabrică la Ghimbav
Memorandum guvernamental pentru scoaterea la vânzare a 15% din acţiunile Transgaz
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Critici pentru Guvern de la oficialii Băncii Centrale Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-20 16:43:10','15344','54.162.151.77')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata