Financial Times: Preţul electricităţii creşte în Europa

16 Martie 2011 / Ora: 12:13
Tag-uri: electricitate, Germania, preţ electricitate
Iti place acest articol?  
 

Preţul electricităţii în Europa a crescut după ce cancelarul german Angela Merkel a anunţat marţi închiderea imediată a tuturor reactoarelor puse în funcţiune, în Germania, înainte de sfârşitul anului 1980, respectiv şapte în total, se arată într-un articol apărut în 'Financial Times' (FT), citat de Agerpres.

Oprirea va dura trei luni, timp necesar pentru verificarea securităţii la centralele nucleare din ţară. Restul reactoarelor vor putea continua să funcţioneze normal, a spus Merkel.

Dezastrul nuclear din Japonia 'este un punct de cotitură în istoria tehnologiei', a afirmat Angela Merkel, deşi anul trecut a extins durata de viaţă a centralelor nucleare din Germania, de la 2022 la 2036, după negocieri cu companiile de utilităţi.

Diplomatul veteran nipon Nobuo Tanaka, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), a apreciat că accidentul de la centrala Fukushima riscă să întârzie dezvoltarea energiei nucleare în lume şi să complice astfel şi mai mult lupta împotriva schimbărilor climatice. Nobuo Tanaka a admis că energia nucleară ar putea să nu aibă în viitor un rol atât de mare cum s-a estimat anterior.

Decizia Berlinului, consideră FT, este cel mai clar semn că Europa regândeşte profund rolul energiei nucleare.

Costul electricităţii în Germania, valoarea europeană de referinţă, a crescut imediat deoarece companiile de utilităţi vor cheltui probabil mai mult pe gaze naturale şi cărbune pentru a compensa închiderea celor 7 centrale nucleare.

Costul de bază al energiei - energia furnizată permanent la reţea - cu livrare în luna aprilie în Germania a urcat cu 17,9%, ajungând la valoarea record de 64,25 euro pe Megawatt/oră. Este cel mai semnificativ avans înregistrat într-o zi, din 2003. Pentru o lună înainte preţul a crescut cu 27,9%, de la cutremurul de vineri din Japonia.

'Aceste creşteri zilnice sunt imense şi vor afecta pieţele din întreaga Europă', a explicat Zoe Double, de la ICIS Heren, în Londra.

STIRI SIMILARE >>

Senatul aprobă plata TVA la încasarea facturii, din 2013
Zeci de foşti responsabili spanioli renunţă la indemnizaţii
Costul orei de muncă în România și în UE crește
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Leul se prăbuşeşte: nou curs valutar record pentru euro
Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-01-23 11:16:54','2736','3.233.219.101')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata