Factura la energie va creşte cu 4,5 % de la 1 aprilie

30 Martie 2011 / Ora: 18:18
Tag-uri: 1 aprilie, 4, 5 %, energie elecrtică, Factura
Iti place acest articol?  
 

Factura lunară la energie electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5% începând de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puţin. Nu este vorba de creşterea preţului energiei, ci de un cost suplimentar.

"Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă. Nu este vorba de creşterea preţului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodărie în România, este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.

Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe. În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va fi inclusă în factura lunară la electricitate. Ordinul şefului ANRE va intra în vigoare vineri, 1 aprilie.

Contribuţia va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

Schema de sprijin, prin care autorităţile române estimează că vor aloca 17,2 miliarde lei în intervalul menţionat, a fost autorizată de Comisia Europeană în 2009 şi va fi administrată de transportatorul naţional de energie Transelectrica (TEL).

În România au fost autorizate 41 de capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă, printre care unităţi aparţinând OMV Petrom (SNP), Complexul Energetic Craiova şi ELCEN Bucureşti.
STIRI SIMILARE >>

România va încheia şi cu Banca Mondială un acord de tip preventiv, similar celui cu FMI
Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale companiilor din industria de apărare
DNA, sesizată în cazul autostrăzii Bechtel. Dobre şi Berceanu, acuzaţi de Corpul de Control
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Critici pentru Guvern de la oficialii Băncii Centrale Europene
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-20 16:29:14','3050','54.162.151.77')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata