Dobânzile la creditele în lei au continuat să scadă în aprilie şi au urcat uşor la credite

01 Iunie 2011 / Ora: 19:45
Tag-uri: credite în valută, dobâmzi la credite, lei
Iti place acest articol?  
 

Ratele dobânzii practicate de instituţiile de credit din România au continuat să scadă în luna aprilie pentru creditele şi depozitele în monedă naţională şi au avut o tendinţă uşor crescătoare pentru produsele acordate de bănci în euro, reiese din datele publicate miercuri de BNR.

Dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei pentru consum s-au redus în aprilie în medie cu aproape 1,5 puncte procentuale faţă de luna anterioară, înregistrând, astfel, cea mai mare variaţie din ultimul an. Dobânda anuală efectivă medie pentru aceste împrumuturi a fost de 15,59% la finele lunii aprilie, faţă de 17,04% în luna precedentă.

Pe partea împrumuturilor pentru locuinţe, scăderea costurilor a fost mai mare pentru creditele în lei acordate cu o rată a dobânzii variabilă sau cu perioada iniţială fixă a ratei dobânzii mai mică sau egală cu un an. Dobânzile pe acest segment s-au redus cu aproape un punct procentual, de la 9,33% în martie la 8,48% în luna aprilie.

Dobânzile pentru locuinţe cu perioada fixă a ratei dobânzii mai mare de 1 an şi mai mică de 5 ani inclusiv au înregstrat în medie o scădere uşoară, de la 9,71% pe an la 9,53% pe an.

Dobânzile la creditele în sold au urmat trendul generalizat de scădere, ajungând la 12,16% în luna aprilie, de la 12,54% în martie.

La depozitele în lei, cele mai mari scăderi au fost raportate pentru plasamentele realizate la termen de către populaţie. Cea mai mare reducere pe acest segment, de 0,4 puncte procentuale, a avut loc la plasamentele cu durată iniţială între 1 şi 2 ani, care au ajuns în medie la 7,17% la finele lunii aprilie.

Pentru firme, depozitele noi la termen în lei au înregistrat modificări nesemnificative şi se situau la finele lunii aprilie la aproximativ 5,6% pe an.

Pe partea de valută, tendinţa generală a dobânzilor la creditele noi a fost în uşoară creştere, de la 5,68% la 5,81% pe an, însă au existat şi cazuri în care unele bănci au redus costurile pentru anumite produse.

Astfel, băncile au redus dobânzile în medie cu până la 0,2 puncte pentru creditele noi acordate populaţiei pentru consum cu dobânda fixă în perioada iniţială. Costuri mai reduse au fost aplicate şi pentru creditele noi acordate prin descoperirile de cont.

Dobânda anuală efectivă medie pentru creditele în euro a crescut de la 7,75% în martie la 8,22% în aprilie pentru creditele de consum, dar a scăzut uşor la împrumuturile pentru locuinţe, de la 6,4% la 6,29% pe an.

Dobânzile la creditele în euro pentru companii au scăzut cu peste un punct procentual pentru cele contractate cu o perioadă iniţială fixă a ratei dobânzii mai mare de 1 an şi mai mică de 5 ani inclusiv.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spunea în urmă cu o săptămână că dobânzile pentru creditele în lei şi euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condiţiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creşterii ratei Euribor.
STIRI SIMILARE >>

Forbes: Bill Gates, pentru al 19-lea an consecutiv, cel mai bogat om din SUA
Noi modificări la Codul Fiscal: Creşte pragul TVA, deduceri la achiziţii auto, păcură colorată
Acordarea următoarei tranşe a împrumutului pentru Grecia, amânată până în octombrie
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Leul se prăbuşeşte: nou curs valutar record pentru euro
Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-07 16:35:10','4364','35.173.48.53')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata