Curtea Constituţională a Germaniei va decide miercuri soarta euro

10 Septembrie 2012 / Ora: 11:27
Tag-uri: Curtea Constituţională, Germania, soarta euro
Iti place acest articol?  
 

Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale Federale de la Karlsruhe vor decide miercuri asupra compatibilităţii fondului de urgenţă al zonei euro cu constituţia Germaniei, un element crucial în planurile anticriză ale liderilor europeni.

Decizia judecătorilor va fi urmărită "cu sufletul la gură" de investitorii de pe burse, pieţele de obligaţiuni şi pieţele valutare, dar şi de lideri politici din Germania, Europa şi întreaga lume, o hotărâre nefavorabilă putând conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin.

Dezbaterea vizează compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate şi a pactului fiscal încheiat la începutul acestui an de liderii europeni cu constituţia Germaniei.

Respingerea celor două proiecte europene de către Curte ar declanşa haosul pe pieţele financiare şi ar pune sub semnul întrebării existenţa monedei unice.

"Curtea Constituţională germană nu-şi poate permite să fie văzută ca neindependentă, dar de asemenea nu-şi poate permite să fie curtea care a dărâmat guvernul. Va trebui să încerce un cerc pătrat, cu alte cuvinte să nu dea jos guvernul şi să-şi sublinieze independenţa", comentează pentru The Guardian Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, Berlin.

Decizia, programată pentru miercuri, este ultimul aviz necesar pentru funcţionarea Mecanismului European de Stabilitate şi pentru ratificarea pactului fiscal. O hotărâre favorabilă ar putea cuprinde însă anumite limitări, precum condiţionarea totală sau parţială a aplicării ei de modificarea constituţiei germane.

O sursă guvernamentală germană a declarat că instituţia "este foarte independentă şi poate produce întotdeauna o surpriză".

"Nimeni nu ştie ce se va întâmpla pe 12 septembrie", spune oficialul citat.

Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arată că 54% dintre germani sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulţumirea populaţiei faţă de banii investiţi de stat în programele de finanţare externă acordate statelor de la periferia zonei euro.

STIRI SIMILARE >>

Primele de asigurare RCA sunt stabilite exclusiv de asiguratori
La Craiova s-a produs prima locomotivă din ultimii 24 de ani
Angajaţii Oltchim iau salariile restante la sfârşitul săptămânii
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Leul se prăbuşeşte: nou curs valutar record pentru euro
Un om de afaceri din Suceava a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova
Eugen Teodorovici: Ordonanţa 114 este cel mai curajos act nomativ de după Revoluţie
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-05-27 17:43:00','14846','18.206.13.28')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata