Un templu dedicat zeiţei Nemesis a fost descoperit în interiorul Cetăţii din Alba Iulia

13 Aprilie 2011 / Ora: 09:00
Tag-uri: Alba Iulia, Nemesis, templu
Iti place acest articol?  
 

Arheologii din Alba Iulia au descoperit în interiorul Cetăţii din municipiu un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, în incinta acestuia fiind găsite o statuetă a zeiţei, un basorelief şi un altar votiv.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că templul a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii din Alba Iulia şi este inclus în interiorul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

Inel a spus că templul a fost construit, cel mai probabil, de unii dintre militarii de carieră din cadrul legiunii care au vrut astfel să aducă o ofrandă zeiţei Nemesis, considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani, iar numele donatorilor sunt inscripţionate pe obiectele descoperite.

Constantin Inel a adăugat că descoperirea este inedită şi unică pentru Dacia Romană, deoarece sunt foarte rare cazurile în care în interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu sacru.

Potrivit sursei citate, în incinta templului arheologii din Alba Iulia au găsit un altar votiv, o placă de marmură care reprezintă un gladiator, iar cea mai spectaculoasă piesă este o statuetă de marmură a zeiţei Nemesis.

Zeiţa este înfăţişată alături de un grifon, animal mitologic care are corp de leu, aripi, cap şi gheare de vultur şi urechi de cal şi îi lipseşte o parte din mâna stângă în care ţinea o unitate de măsură pentru păcate.

Constantin Inel a spus că descoperirile sunt datate în secolul II, începutul secolului III, din perioada stăpânirii romane în Dacia.

Nemesis simboliza pentru romani zeiţa răzbunării şi era considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani de carieră.

În ultima perioadă, arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban din municipiu, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

STIRI SIMILARE >>

Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură
27 de spectacole la Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete de la Cluj
Filmul "Le Concert" al lui Radu Mihăileanu, nominalizat la Globul de Aur 2011
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Începe Gaudeamus 2017
Romanul distopic ”Povestea slujitoarei”, de Margaret Atwood, pe primul loc în topurile Amazon, după lansarea serialului omonim
Ministerul Educaţiei din Israel a interzis această carte
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-02-21 16:32:35','3354','3.229.118.253')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata