Ministrul Culturii cere anchetă penală şi sancţiuni exemplare pentru cazul Sarmizegetusa Regia

12 Iulie 2011 / Ora: 18:38
Tag-uri: anchetă penală, Kelemen Hunor, Ministerul Cullturii, parcare, Sarmisegetuza Regia
Iti place acest articol?  
 

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cere anchetă penală şi "sancţiuni exemplare" pentru distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări executate de o firmă privată fără avizul Ministerului Culturii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a luat la cunoştinţă "cu indignare" de distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări, începute fără nici un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi fără asigurarea supravegherii arheologice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, potrivit comunicatului din partea instituţiei.

Ministrul Culturii a solicitat neîntârziat instituţiilor din subordine depunerea unei plângeri penale împotriva făptaşilor şi a celor care au responsabilitatea demarării respectivelor lucrări. De asemenea, MCPN a solicitat - şi va acorda asistenţa necesară - ca zona afectată să fie izolată şi protejată, astfel încât să se prevină amplificarea distrugerilor.

"Este inadmisibil ca aşa ceva să se întâmple! Voi insista ca organele de anchetă şi justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile cât mai rapid, pentru că e nevoie de o atitudine exemplară. Nu putem permite ca asemenea situaţii să se repete!", a declarat Kelemen Hunor.

Pe 6 iulie, un utilaj care executa lucrări pentru amenajarea unei parcări în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, provocând daune majore monumentului. Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Hunedoara s-a sesizat şi a informat imediat ministerul, care a trimis la faţa locului o echipă a Comisiei Naţionale de Arheologie. Ca urmare a inspecţiei desfăşurate pe 7 iulie, lucrările au fost oprite în ziua următoare.

Luni, pe baza Ordinului 215, emis de Prefectul judeţului Hunedoara, s-a efectuat un control la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Hunedoara, ai instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina. În urma controlului, s-a constatat că lucrările din zona porţii de vest a cetăţii Sarmizegetusa Regia au fost efectuate fără avizul MCPN sau al DJCPN. S-a dispus oprirea lucrărilor până la încheierea verificărilor şi luarea unei decizii conform legii.

Marţi, a avut loc şedinţa plenară a Comisiei Naţionale de Arheologie în care s-a discutat situaţia creată la Sarmizegetusa Regia. Comisia a cerut Ministerului Culturii să întreprindă demersurile necesare pentru continuarea anchetei şi să depună plângere penală împotriva vinovaţilor.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurul sit arheologic din România aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1999, iar valoarea lor istorică, arheologică şi simbolică este inestimabilă.


STIRI SIMILARE >>

Comoara de 11 miliarde de dolari descoperită într-un templu indian
Bryan Adams a devenit tată pentru prima oară, la 51 de ani
Clarence Clemons, saxofonistul trupei lui Bruce Springsteen, a murit
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Începe Gaudeamus 2017
Romanul distopic ”Povestea slujitoarei”, de Margaret Atwood, pe primul loc în topurile Amazon, după lansarea serialului omonim
Ministerul Educaţiei din Israel a interzis această carte
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-07-20 17:14:58','5249','54.162.151.77')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata