Berlinala 2012 şi-a ales laureaţii

19 Februarie 2012 / Ora: 10:17
Tag-uri: berlinala 2012
Iti place acest articol?  
 

Filmul italian "Cesare deve morire" (Cezar trebuie să moară), o adaptare în parte film documentar, în parte eseu, după celebra piesă shakespeariană "Julius Caesar" a regizorilor Paolo şi Vittorio Taviani, a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film în cadrul celei de-a 62-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin.

Realizat într-o manieră distinctă ce îmbină cadrele filmate în alb-negru cu cele trase color, producţia îi are drept vedete pe deţinuţii de la un cunoscut penitenciar italian de maximă securitate care pun în scenă tragedia 'Julius Caesar' de William Shakespeare.

"Cesare deve morire" a fost apreciată de către juriu în special pentru capacitatea sa de a-i deschide privitorului o fereastră spre sufletul unor oameni. "Noi sperăm că cinefilii care vor vedea acest film vor înţelege că până şi un deţinut ce a primit o pedeapsă grea rămâne în primul rând un om", susţine regizorul octogenar Paolo Taviani.

"Mulţumită cuvintelor simple dar sublime ale lui Shakespeare, pentru câteva zile aceşti prizonieri revin la viaţă. Au fost doar câteva zile, dar au pus energie şi pasiune şi doresc să le dedic lor acest premiu", a mai adăugat Paolo Taviani.

Paolo Taviani, 80 de ani, şi fratele său mai în vârstă, Vittorio, 82 de ani, au rostit numele deţinuţilor care au participat la realizarea acestui film după ce au fost chemaţi să primească Ursul de Aur din partea preşedintelui juriului, cineastul britanic Mike Leigh.

Cei doi fraţi au mai fost premiaţi la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1977 pentru filmul 'Padre Padrone' şi în anul 1982 pentru filmul 'La Nuit de San Lorenzo'. Ideea filmului 'Cesare deve morire' le-a venit după ce au asistat la o reprezentaţie a 'Infernului' scris de Dante.

Nici ceilalţi favoriţi nu au plecat acasă cu mâna goală. Cineastul german Christian Petzold a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu producţia "Barbara", considerată marea favorită la Ursul de Aur. Aceasta este cea de-a cincea colaborare dintre regizor şi actriţa germană Nina Hoss. În film Hoss joacă rolul unui medic din Republica Democrată Germană a cărei aplicaţie pentru viză este respinsă.

Lutz Ride Meier a primit Ursul de Argint pentru "o extraordinară contribuţie artistică adusă cinematografiei" cu drama istorică chineză 'White Deer Plain' ('Bai Lu Yuan') în regia lui Wang Quan'an.

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de tânărul danez Mikkel Folsgaard Boe pentru drama istorică "A Royal Affair" ("En Kongelig Affere") de Nikolaj Arcel. În acest film el a interpretat rolul regelui danez Christian al VII-lea. Regizorul Nikolaj Arcel şi Rasmus Heisterberg au primit şi premiul pentru scenariu cu aceaşi producţie.

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare feminină a fost câştigat de o actriţă amatoare din Republica Democrată Congo, Rachel Mwanza care interpretează rolul unui copil soldat în producţia "Rebel" a cineastului canadian Kim Nguyen. Acest film spune povestea micuţei Komona, o fetiţă de doar 12 ani ce a fost răpită din satul ei de rebeli înarmaţi, este obligată să-şi împuşte părinţii şi apoi să devină amanta comandantului grupului de rebeli care a răpit-o.

"Mă aflu aici pentru că regizorul Kim Nguyen a făcut acest lucru posibil. El mi-a oferit puterea de a face acest rol", a declarat ea.

Şi producţia ungară "Csak a szél" ("Just the Wind") a fost recompensată cu un Urs de Argint. Regizorul Bence Fliegauf a primit Marele Premiu al Juriului pentru filmul său în care descrie o serie de crime generate de tensiunile interetnice dintre ungari şi ţigani dintr-un sat, în perioada 2008 - 2009.

Premiul Alfred Bauer al celei de-a 62-a ediţii a Berlinalei, premiu special ce poartă numele primului director al festivalului, a fost câştigat de portughezul Miguel Gomes pentru producţia alb-negru "Taboo" cu care "a reuşit să deschidă o nouă perspectivă asupra artei cinematografice".

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost câştigat de un alt portughez, Joao Salaviza, cu filmul "Rafa".

Producţia "Sister", în regia lui Ursula Meier, a câştigat Ursul de Argint al Juriului Internaţional - Menţiunea Specială Alfred Bauer. Drama socială transpusă pe peliculă de Ursula Meier s-a numărat de asemenea printre marii favoriţi ai Berlinalei.

Drama americană "Keep The Lights On" de Ira Sachs a primit premiul "Been Teddy" pentru cel mai bun film, un premiu ce recompensează filmele ce tratează problemele minorităţilor sexuale.

Premiul special al Asociaţiei German Art House Cinemas a fost oferit producţiei franceze "A moi seule" de Frederic Videau.

STIRI SIMILARE >>

Catrinel Menghia, la Festivalul de Film de la Roma
Cel mai piratat serial TV în 2012
Rowan Atkinson, alias Mr. Bean, decorat de Regina Elisabeta
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Premiile Gopo 2019
Filmele "Roma" şi "The Favourite", marile câştigătoare la premiile BAFTA 2019
Numele regizorului „Bohemian Rhapsody”, înlăturat dintre nominalizaţi la BAFTA
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-03-28 19:20:14','10135','3.235.65.91')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata