Epava Titanicului este protejată de UNESCO

05 Aprilie 2012 / Ora: 16:21
Tag-uri: epavă, Titanic, Unesco
Iti place acest articol?  
 

Epava Titanicului, care a naufragiat acum 100 de ani după ce a lovit un iceberg în Oceanul Atlantic, beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, a declarat joi organizaţia.

'La 100 de ani după ce s-a scufundat, epava beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic', se arată într-un comunicat al organizaţiei. 'Vestigiile Titanicului se află la aproximativ 4.000 de metri sub apă în largul insulei Newfoundland. Epava se află în ape internaţionale, niciun stat nu poate revendica o jurisdicţie exclusivă asupra locului', a amintit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

'Până acum, Titanicul nu a putut beneficia de protecţia Convenţiei adoptate de UNESCO în 2001, aceasta aplicându-se doar vestigiilor scufundate de cel puţin o sută de ani', a subliniat organizaţia în comunicat. 'Acum, statele care au semnat Convenţia pot interzice distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului. Ele pot lua toate măsurile de care dispun pentru a proteja epava şi pentru a se asigura că rămăşiţele umane sunt tratate cu demnitate', a mai precizat UNESCO.

Un număr de 41 de state au ratificat Convenţia pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, care a intrat în vigoare la 2 ianuarie 2009.

Apele în care se află Titanicul sunt, în prezent, invadate de deşeurile navelor care le traversează, iar mulţi scufundători au lăsat flori de plastic şi plăci memoriale pe epavă.

Titanicul s-a scufundat în largul insulei Newfoundland în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton (Marea Britanie) la New York, după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul vasului de croazieră s-a soldat cu peste 1.500 de morţi din cei 2.200 de pasageri care se aflau la bordul acestuia

STIRI SIMILARE >>

Trupa Duran Duran va lansa un nou album în 2014
Rod Stewart a plâns pe stadion
Cumnatul cântăreţei Jennifer Hudson, condamnat la închisoare pe viaţă
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Două cărţi noi din universul "Harry Potter" vor fi publicate în octombrie
Pictorul Salvador Dali, exhumat după 28 de ani
Artă modernă. Un artist „clocește” ouă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-07-06 00:04:42','11230','35.173.48.53')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata