Chinezul Mo Yan a câștigat premiul Nobel pentru Literatură

11 Octombrie 2012 / Ora: 16:39
Tag-uri: 2012, literatură, Mo Yan, Nobel
Iti place acest articol?  
 

Premiul Nobel pentru literatură a fost decernat, joi, scriitorului chinez Mo Yan. Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

Realismul scriiturii sale şi ataşamentul faţă de zona sa natală din China orientală i-au atras acestui romancier în vârstă de 57 de ani comparaţii cu columbianul Gabriel Garcia Marquez, americanul William Faulkner, cehul Franz Kafka şi francezul Francois Rabelais. 

Mo Yan ("Nu vorbi" - traducerea numelui său din limba chineză) este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Născut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publică prima povestire în 1981 ("Chunye yu feifei/ Potopul din noaptea de primăvară"). În 1985 îi apare prima operă de dimensiuni mai mari, "Ridichea străvezie/ Toumingde hongluobo", care se bucură de un mare succes.

Devine celebru în China cu volumul "Sorgul roşu/ Honggaoliang jiazu", publicat în 1987. La notorietatea autorului contribuie şi cunoscutul film din 1987 al lui Zhang Yimou "Sorgul roşu/ Honggaoliang", recompensat cu Ursul de Aur la Berlin, în 1988, şi care se bazează pe primele două capitole din textul lui Mo Yan. Volumul "Sorgul roşu" a fost tradus în limba română în 2008, la Humanitas Fiction.

Scriitorul a publicat peste 80 de povestiri şi peste zece romane în ultimii 20 de ani. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără: "Cântecele usturoiului din Paradis/ Tiantang suantai zhi ge" (1988), "Ţara băuturii/ Jiu guo" (1993), "Sâni bogaţi şi fese mari/ Fengfu feitun" (1995), "Patruzeci şi una de bombe/ Sishiyi pao" (2003), "Oboseala de viaţă, oboseala de moarte/ Shengsi pilao" (2006) etc.

Mo Yan a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Printre cele mai recente, în 2008, se numără premiul "Visul din pavilionul roşu" al Universităţii Baptiste din Hong-Kong şi premiul Newman pentru literatură chineză, fiind unul dintre mai apreciaţi scriitori chinezi contemporani.

După cărţile sale au mai fost realizate filme precum "Vremuri fericite/ Happy Times" (2000), de Zhang Yimou, şi "Nuan" (2003), de Huo Jianqi.

Mai mult decât orice alt scriitor chinez, Mo Yan are una dintre cele mai bune reprezentări internaţionale, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi străine. "Pe bună dreptate, este considerat drept unul dintre cei mai mari romancieri de literatură chineză modernă", scrie publicaţia Paper Republic.

 

STIRI SIMILARE >>

The Mono Jacks va cânta în deschiderea concertului trupei The Cranberries de la Bucureşti
Cântăreaţa Bonnie Tyler va concerta în decembrie la Bucureşti
Expoziţia "Eseuri cromatice" la Centrul Cultural pentru UNESCO
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Două cărţi noi din universul "Harry Potter" vor fi publicate în octombrie
Pictorul Salvador Dali, exhumat după 28 de ani
Artă modernă. Un artist „clocește” ouă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2020-02-21 03:06:21','15584','35.175.113.29')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata